2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egyre többen tartanak az oroszoktól - Magyarországot kivéve

Hír TV

2018. május 28., hétfő 18:42, frissítve: hétfő 19:24

A NATO főtitkárt kérte fel a lengyel külügyminiszter, hogy közvetítsen Magyarország és Ukrajna közötti diplomáciai vitában. A magyar kormány többek között az ukrán nyelvtörvény miatt akadályozza Ukrajna euro-atlanti integrációját, ami kizárólag Oroszország érdekeit szolgálja, a lengyel értelmezés szerint. A NATO ezen a héten tart közgyűlést Lengyelországban. A lengyel miniszterelnök szerint ők fizetnének is, hogy amerikai katonák állomásozzanak az országban az orosz fenyegetés ellen.

Ha jön a háború és a válság - ez a címe a svéd könyvecskének, amit a héten mind a 4,8 millió svéd háztartásba elpostáznak. A húszoldalas írás tippeket ad, hogy kell megtisztítani a szennyezett vizet, hogy iható legyen, hogy kell bombabiztos bunkert építeni és miről lehet felismerni az ellenséges propagandát, álhíreket.

Információhiány van ezekben a témákban. A svéd lakosoknak a hidegháború vége óta nem ad senki tanácsokat arra vonatkozóan, hogy miként tudnak felkészülni egy lehetséges válsághelyzetre, például ivóvízzel, élelmiszerrel - mondta az írás egyik készítője, Dan Eliasson.

A háborús füzet apropója az egyre nyíltabb orosz fenyegetés. Idén kétszer úszott be orosz tengeralattjáró svéd vizekre, hogy a védelmet teszteljék, tavaly pedig orosz vadászgépek gyakorolták Stockholm bombázását, természetesen a légtér megsértésével. Az oroszok katonai létesítmények elektronikai rendszerét is megbénították, és svéd radarokat tettek működésképtelenné.

Az orosz katonai aktivitás folyamatosan fokozódik. Egyre több hadgyakorlatot tartanak, egyre nyilvánvalóbb célokkal. Fel kell készülnünk, hogy jelentősen romlik a viszony. Konkrét katonai támadások mellett kibertámadásokra is fel kell készülnünk, mint az orosz zsarolóvírusok. Ne feledkezzünk meg a Salisbury brit kém mérgezéséről se, ami egy másik orosz módszer - sorolta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Az észak-atlanti szervezet vezetősége Lengyelországban tanácskozik, miután a varsói kormány bejelentette: akár fizetni is hajlandók, hogy amerikai vagy NATO katonákat telepítsenek az országba. A magyar kormánnyal egyébként szövetséges lengyel vezetés szerint Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést Európára, a migrációs félelemkeltés is az ő érdekük.

Oroszország érdeke Európa megosztása, a félelemkeltés, az ellenségeskedés szítása. Oroszország nem érdekelt a konstruktív párbeszédben, és sokszor még az igazság tisztázásában sem, ezért fel kell készülnünk az egyre ellenségesebb viszonyra - mondta a lengyel elnök, Andrzej Duda.

Az orosz befolyással kapcsolatban a lengyel külügyminiszter felkérte a NATO főtitkárát, hogy közvetítsen Magyarország és Ukrajna között az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult vitában. Magyarország ugyanis emiatt blokkolja az ukrán NATO-integrációt, amivel a magyar kormány az oroszok érdekeit szolgálja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!