2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Egyre több civil áldozatot követel Aleppó ostroma

2016. december 13., kedd 17:58, frissítve: kedd 18:29

Az ENSZ szerint a szír kormánycsapatok legkevesebb 82 embert lőttek agyon az elmúlt napokban. A világszervezet korábban ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a lázadók is számos civillel végeztek, akik a kormányerők által uralt városrészbe akartak átszökni. Közben az Iszlám Állam terrorszervezet ismét visszafoglalta a világörökség részének számító szír várost, Palmürát.

A szír zászlót tűzte ki az an-Nuszra Font lobogójának helyére egy katona. Kelet-Aleppót eddig az al-Kaidával szövetséges terrorszervezet uralta a lázadókkal együtt. Mostanra a városrészt szinte teljesen elfoglalták az Oroszország által támogatott szír kormányerők.

A teljesen szétbombázott Aleppóból ezrével menekíti ki a lakókat a szír hadsereg, amelyet a Reutersnek nyilatkozó helyiek felszabadítóként fogadtak.

„Isten óvjon minket, és óvja meg az országot és annak fiataljait. Köszönjük istennek, hogy megmentett minket, és hogy eljöttek, ahogy mondták, a testvéreikhez” – mondta el szír civil, Majed Ourabi.

Orosz közlések szerint egy nap alatt több mint tizenháromezer embert vittek biztonságos helyre Kelet-Aleppóból.

Az ENSZ ugyanakkor azt állítja, hogy a kormányerők civilekre is lőnek, és csaknem száz emberrel végeztek az elmúlt napokban.

„Ezekben az órákban teljes humanitárius katasztrófa van Aleppóban. Nagyon aggódunk azok biztonságért, akik továbbra is az ellenzék által uralt városrészekben maradtak” – nyilatkozta az ENSZ szóvivője, Jens Laerke.

Miközben Aleppót lassan teljesen elveszítik a lázadók és a terroristák, addig a szíriai Palmürát ismét visszafoglalta az Iszlám Állam. Aleppó ostroma teljesen lekötötte a szír hadsereget, a kormányerőknek alig maradt katonájuk az ókori városban, ahova a terrorszervezet több ezer harcost csoportosított át az eddigi központból, a szintén ostromlott iraki Moszulból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!