2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Egy Soros-szervezet újra népszavaztatna a brexitről

Hír TV

2018. június 8., péntek 15:03, frissítve: péntek 16:47

A társaság fél millió fontból indított kampányt, hogy meg lehessen ismételni a 2016-os népszavazást. A kilépéspártiak szerint Soros György ezzel beavatkozik a brit belpolitikába, és veszélyezteti az eddig elért tárgyalási eredményeket az EU és a brit kormány között.

Az ír–északír régió okozza a legtöbb fejtörést a brit kormánynak az uniós kilépés miatt. Elvileg vissza kellene állítani a határellenőrzést, de erről az írek hallani se akarnak. A másik lehetőség a brit–ír vámunió, de ezt meg a brit kormány nem akarja. Egy ír alapítvány még a két Írország egyesüléséről is népszavazást kezdeményezett, de ezt az ír és brit kormány is katasztrofális ötletnek nevezte. A megoldásnak most a halogatás tűnik. A brit kormány 1 év átmeneti időszakot akar.

„Rövid távon biztosan lesz egy kis fejetlenség. De nem káosz. Csak hepehupás az út és nem tükörsima. Elsősorban a vámokról kell megegyeznünk, de szerintem nem kell félni attól, hogy ez ne sikerülne. Az északír határ úgyis kicsi, kevés céget érint, hogy mi megy ott” – hárított brit külügyminiszter.

Boris Johnson azt is közölte: szerinte nem tárgyalnak elég tökösen az EU-val, bezzeg ha Donald Trump vezetné a tárgyalásokat, lenne keménykedés. Egy másik kormánytag, a pénzügyminiszter viszont pont Trumpot szidta, amiért a brexit alatt kezd vámháborút Európával.

„Az együttműködés mindig hatékonyabb, mint a konfrontáció. A jó brexit-megállapodáshoz is rengeteg együttműködésre van szükség. Senkinek se jó, ha ideges európai tárgyalókkal kell asztalhoz ülnie” – mondta Philip Hammond brit pénzügyminiszter.

 

 Sokan még a kilépésbe se törődtek bele. Egy Soros György által is pénzelt szervezet pénteken jelentette be, hogy újra elkezdenek népszavazásért kampányolni, hátha elkerülhető a brexit. Félmillió fontot kaptak erre a milliárdostól.

„Amikor új helyzet áll elő, a lakosságnak demokratikus joga, hogy megváltoztassa a korábbi véleményét. Az első népszavazás idején mindenki azt hitte, hogy fekete-fehér a világ, de azóta kiderült, hogy sokkal bonyolultabb a kérdés, a tárgyalások pedig megakadtak. A brit gazdaság milliárdokat fog veszíteni és ebbe jogunk van beleszólni” – mondja Mark Malloch-Brown, a kampány vezetője.

A kilépéspártiak Nagy-Britanniában is azt mondják, hogy egy külföldi milliárdos minek avatkozik be az ország belügyeibe. A népszavazás megismétlését pedig nem csak Theresa May nevezte kizártnak, de még az ellenzéki Munkáspárt se támogatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!