2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Zsuzsi asztala

Következik:

Európai Híradó 04:00

EB: Embertelen körülmények a magyar börtönökben

2016. április 5., kedd 12:56, frissítve: kedd 20:21

Az Európai Bíróság szerint is embertelen körülmények uralkodnak a magyar börtönökben – a testület szerint mostantól csak akkor adható ki külföldön elfogott magyar bűnöző Magyarországnak, ha nem fenyegeti megalázó bánásmód a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben. A döntés iránymutató, azaz mostantól minden külföldön elfogott bűnöző esetében megtagadható a kiadás a magyar börtönkörülmények miatt. A bíróság hasonlóan embertelennek nyilvánította a romániai börtönöket is.

Megnehezítheti a magyar igazságszolgáltatás működését az Európai Bíróság keddi döntése. A bírói testület egy konkrét ügyben úgy határozott, hogy meg kell tagadni az európai elfogatóparancs végrehajtását, vagyis a külföldön elfogott bűnöző kiadatását, ha embertelen vagy megalázó bánásmód fenyegeti a kiadatást kérő ország börtöneiben.

Márpedig Magyarországgal szemben több olyan ítéletet is hoztak, amelyben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta ennek az alapvető jognak a sérelmét.

A mostani döntés egy brémai bíróság beadványa nyomán született, egy magyar betörő kiadatását kérték a németektől a magyar hatóságok. A végső döntést a német bíróság hozza majd meg, de annak a luxembourgi testület határozatán kell alapulnia.

Előtte azonban a magyar hatóságoktól a fogvatartási körülmények értékeléséhez szükséges információkat kell kérniük.

Az Európai Bíróság ítélete iránymutató más nemzeti bíróság számára is, vagyis elvileg mostantól minden külföldön elfogott magyar bűnöző kiadatása megtagadható, ameddig a magyar büntetés-végrehajtás nem tesz eleget az uniós és a nemzetközi előírásoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!