2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Deportálhatják: hova mennek?

2015. június 18., csütörtök 13:11

Csütörtöktől deportálhatják az illegális bevándorlókat a Dominikai Köztársaságból. A karibi ország új törvényei szerint a bevándorlóknak mostantól belügyminisztériumi engedélyre van szükségük. Az igénylők szerint a minisztérium szándékosan lassan adta ki az igazolásokat, hogy minél több embert tudjanak kiutasítani. A dominikai kormány a jövő évi választás kampányát kezdte el a bevándorlókra vonatkozó szabályok szigorításával.

Ezrével állnak sorban a vendégmunkások a dominikai belügyminisztériumnál. Arra várnak, hogy kitölthessenek egy papírt, amivel tartózkodási engedélyt kapnak. A bevándorlók 95 százaléka a szomszédos Haitiról jött. „Én hajnali egykor álltam be a sorba, munka után, tehát fél napja itt állok és egyáltalán nem haladtunk semmit” – mondta egy haiti bevándorló.


A kormány szerint 200 ezer illegális bevándorló dolgozik Dominikán, nekik június közepéig kellett megszerezni a tartózkodási engedélyt. A bevándorlók szerint a kormány szándékosan hátráltatta az ügyintézést, hogy minél kevesebb igazolást kelljen kiadniuk. Akinek nincsenek rendben a papírjai, azt június második felétől deportálhatják. „Nem kell túlzásokba esni. Nincs szó kitelepítési tervről, csak arról, hogy keményen betartatjuk a törvényeinket, és akinek nincsenek rendben a papírjai, annak el kell költöznie innen” – fogalmazott az illetékes miniszter.

A Dominikai Köztársaság és Haiti egy sziget két fele, de miközben Dominika turistaparadicsom, Haiti a nyugati félgömb legszegényebb országa, ahol működőképes kormány sincs.

A dominikai vezetés politikai tőkét remél a bevándorlókkal szembeni fellépéstől. A reformcsomag része a bevándorlók regisztrációja mellett az államfő újraválaszthatóságának a bevezetése is. „A Dominikai Köztársaság olyan ország, ahol egyre erősebbek az állami intézmények, egyre nagyobb a politikai stabilitás, és egyre távolabb kerülünk a múlt hibáitól. Noha meg kell erősíteni a demokratikus intézményeinket, a kormány kiválóan végzi a munkáját, az egész ország profitál abból, amit csinálunk, ezért alaptalanok a kritikák velünk szemben” – kampányolt az államfő a tévében.

Ha Dominikáról valóban 200 ezer embert deportálnak, Haitin nem tudják visszafogadni őket, hiszen az ország gazdasága a 2010-es földrengés után összeomlott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!