2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Csaknem ezer migránst mentettek a spanyolok

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 07:19, frissítve: vasárnap 11:55

Összesen csaknem nyolcszáz migránst szállítottak partra a Földközi-tengerről a spanyol hatóságok - a spanyolok a héten már befogadták az Olaszországból és Máltáról is kizárt Aquarius mentőhajóval érkező migránsokat is. Közben az olasz hatóságok újabb mentőhajót küldtek a máltai kikötők felé, a vallettai kormány azonban ismételten visszautasította, hogy Róma döntsön arról, Málta kit engedjen be.

Csaknem nyolcszáz afrikai migránst mentettek ki a Földközi-tengerből a spanyol hatóságok. A csónakokba zsúfolódott bevándorlókat a Kanári-szigetek és a Gibraltári-szoros környékén találták meg a tengeri mentőszolgálat egységei.

 

A néhány hete hivatalba lépett, szocialista vezetésű új spanyol kormány menedéket ad a migránsoknak, mert az olasz és a máltai kormány sem engedi már kikötni a mentőhajókat. Az Aquarius nevű mentőhajó a héten kötött ki Valenciában, miután, hogy az olasz belügyminiszter utasítására Málta felé irányították. A máltai kormány viszont szintén megtagadta a kikötési engedélyt.

Ugyanígy járt a Lifeline német segélyszervezet hajója is, ami most Máltától délre vesztegel több mint kétszáz, szintén afrikai menedékkérővel. A fedélzetre a máltai hadsereg vitt élelmet és vizet, miután Olaszország őket sem engedte be és a szigetország felé irányította őket. Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini a hét közepén kijelentette: a migránsmentő hajók vigyék oda az általuk kimentetteket, ahol be vannak jegyezve.

A legközelebbi és legbiztonságosabb kikötő Máltán van. Akkor, amikor a Frontex fogja kérni Máltát, már nem fognak tudni visszakozni. Ha pedig ez a 224 menedékkérő partra száll, a Lifeline csak egy törvényen kívüli hajó lesz - merthogy tegnap a holland kormány azt mondta, hogy náluk nem szerepel a nyilvántartásban, szóval teljesen illegális a hajó - mondta az olasz közlekedési miniszter, Danilo Toninelli.

A Lifeline jelenleg nemzetközi vizeken tartózkodik, és könnyen lehet, hogy végül őket is Spanyolország fogadja majd be. A spanyol miniszterelnök és a francia elnök szombaton egyeztetett arról, hogy a vasárnapi migrációs minicsúcson ők a befogadáspárti politikát fogják szorgalmazni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!