2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Csaknem egy évszázad után nagyot válthat Mexikó

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 21:59, frissítve: vasárnap 22:40

A korrupció felszámolását ígéri a mexikói elnökválasztás legesélyesebb jelöltje. Ha megválasztják, ő lesz az ország első baloldali elnöke. Ez az eddigi legvéresebb választás a latin-amerikai országban, összesen több mint 130 politikust és aktivistát öltek meg a bűnbandák.

A baloldali Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikóváros volt polgármestere megtörheti az országot majdnem egy évszázada felváltva kormányzó két nagy párt uralmát. Azt ígéri, hatalomra kerülve felszámolja a korrupciót.

A mostani a minden idők legnagyobb szabású és legerőszakosabb választása a közép-amerikai országban. A több mint 88 millió szavazásra jogosult csaknem 1800 kormányzati pozícióról és az elnök személyéről is dönt. A választási kampány során több mint 130 jelöltet és politikai aktivistát öltek meg. Legtöbbjüket a bűnbandák végezték ki.

„Nagyon nehéz lesz elérni, hogy a hatóságok ne hunyjanak szemet a szervezett bűnözés felett. Ehhez erős kormányra lesz szükség, amelyet támogat a nép. A legfontosabb az lesz, hogy felelősségre vonják azokat a politikusokat, akik ezt lehetővé tették. Csak ebben az esetben javulhat a helyzet” – jelentette ki Jose Luis Perez ügyész.

A drogkartellek és a hatóságok között több mint egy évtizede tartó háborúban tízezrek vesztették életüket.

„A drog hatalmas erőt képvisel Mexikóban, részben azért, mert kormány képtelen kontroll alatt tartani a bűnbandákat. Akkora hatalomra tettek szert, hogy rátelepedtek a helyi vezetőkre és kényszerítették őket, hogy ne foglalkozzanak a tevékenységükkel, mert különben elszabadul az erőszak” – magyarázza egy választási elemző.

A nagyarányú korrupció és a megfélemlítések miatt belföldi és nemzetközi megfigyelők százai ügyeltek a voksolás tisztaságára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!