2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Fel a fejjel

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Ciprasz lemond, ha a görög nép elfogadja a megszorításokat

2015. június 30., kedd 18:45, frissítve: kedd 21:04

Két év haladékot kér a görög kormány a hitelezőktől, ezért cserébe hajlandók teljesíteni az EU és az IMF által elvárt megszorításokat. A görög kormány tárgyalói jelenleg is Brüsszelben vannak. A pénzügyminiszter korábban közölte, hogy a görögök ma éjfélig biztosan nem fizetik ki a lejáró tartozásukat, ezért az ország technikailag csődbe megy. Az EU korábban egy új, 35 milliárd eurós hitelt ígért a görögöknek, ha elfogadják a megszorítások folytatását, köztük a nyugdíjreformot.

Az újabb megszorításokat elutasító görög kormányt éltették szavazói Athén belvárosában. „Ez háború! Ellenállunk az országunkat támadó erőknek, és megvédjük a demokráciánkat” – fogadkozott Alexisz Ciprasz miniszterelnök egyik híve.

A görögök 45 százaléka támogatja, hogy ne teljesítsék a hitelezők feltételeit, akkor sem, ha emiatt elvesztik az eurót. „Az előző kormányok felelőssége, hogy itt tartunk. Alexisz Ciprasznak miattuk nincs már semmi mozgástere. Mondjunk nemet a gengszterekre, legyen méltóságunk és legyünk függetlenek” – mondta egy nő.

A görögök egy hét alatt 800 millió eurót menekítettek ki a számláikról. A bankautomaták egy része kiürült, pedig vasárnap óta már csak napi 60 euró felvétele engedélyezett. A korlátozás a turistákat nem érinti, csak a helyieket. „A nyugdíjamhoz próbálok hozzájutni, de csak 40 eurót kaptam és még legalább ennyi kellene. A mi hibánk is, hogy itt tartunk, mi választottuk meg őket” – sopánkodott egy nyugdíjas nő.

Áruhiány egyelőre nincs, ám a készpénzkorlátozás miatt több kereskedő kénytelen átmenetileg lehúzni a rolót. „Nem nehéz belátni, hogy sok embernek kell több mint 60 euró. Bolttulajdonosok, piaci árusok, vállalkozók. Ők két napja nem jutnak elég pénzhez, ezért dolgozni sem tudnak. Persze 60 euró a nagycsaládosoknak sem elég egy napra” – panaszolta egy árus.

A görög parlamentet katonák, a bankfiókokat pedig leeresztett fémrácsok védik az esetleges zavargásoktól, amelyekre a 2008-as pénzügyi válság után már volt példa. „Az ország összezuhan. Csak azt remélhetjük, amit az elmúlt években, hogy valaki végül majd megment minket, mert a kormányunk nem fog” – mondta egy tanár.

Görögország technikailag kedd éjfélkor megy csődbe, amikor lejár a nemzetközi hitel aktuális részletének törlesztési határideje.


Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a spanyol miniszterelnök is azt mondta, hogy remélik, megbukik a radikális baloldal, és új kormány lesz.

Szakértők szerint Görögország csődöt jelent, és kilép az eurózónából. Bővebben>>>
Ezrek tüntettek a megszorítások ellen. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!