2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Büntetést fizethetnek a háztulajdonosok

2015. április 26., vasárnap 13:16, frissítve: hétfő 15:38

Marosvásárhelyen több ezer lejes büntetés jár azoknak a háztulajdonosoknak, akik ingatlanjaikon megengedték a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését. Csíkszeredában pedig a helyi önkormányzatot fenyegette meg a megye prefektusa büntetéssel, ha nem cseréli le az utcanévtáblákat. Az intézkedés miatt az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetést jelentett be, de a demonstrációt nem engedélyezték.

Romániában törvény szabályozza a magyar nyelv használatát: azokon a településeken, ahol a magyarság aránya meghaladja a 20 százalékot, megengedett a kétnyelvű feliratok használata. Marosvásárhelyen a lakosság több mint negyven százaléka magyar, a helyi önkormányzat és a rendőrség mégsem tartja tiszteletben a kisebbség nyelvi jogait. „Marosvásárhelyen a magyar érdekképviselet és az emberek a talpukra kell, hogy álljanak, legyen az RMDSZ, MPP, EMNP, mert az elmúlt egy hónapban csak azt látom, hogy mindenki kerüli a forró kását. Egyértelmű, hogy van egy több mint negyvenszázalékos magyar közösség a városban, és teljesen normális, hogy az a közösség kéri, hogy a kétnyelvű utcanévtáblákat tegyék ki” – mondta Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.

Néhány napja kétnyelvű utcanévtáblákat kihelyező önkénteseket bírságolt meg a marosvásárhelyi rendőrség, és többmilliós büntetéssel fenyegette meg azokat, akik a feliratokat nem távolítják el házuk faláról. Csíkszeredában pedig azért cseréltetnék ki a helyi román hatóságok az utcanévtáblákat, mert nem tetszik nekik, hogy a magyar felirat szerepel az első helyen. „Elfogadhatatlan,hogy 25 év után, a rendszerváltás után a kétnyelvűség problémájával kell foglalkoznunk úgy Marosvásárhelyen, mint Csíkszeredában” – nyilatkozta Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei elnöke. Arra a kérdésre, hogy az utcára vonulás szerinte megoldás lehet-e, úgy válaszolt: „igen, azt gondolom, hogy mindenféle ellenállást, hogyha ilyesmivel foglalkoznak, akkor egyértelmű, hogy a polgári engedetlenség minden eszközét be kell dobni, nem szabad ezt abbahagyni”.

A székelyek úgy vélik, nem szabad engedni a román hatalom megfélemlítési kísérleteinek. „Itt túlnyomó részt magyarság van, és ez a helyes: először magyarul legyen kiírva és azután más nyelven” – szögezte le Mezei Juliánna.

Csíkszereda önkormányzata megtagadta az utcanévtáblák lecserélését. Marosvásárhelyen pedig demonstrációt szerveznek a jövő hétre a kétnyelvű utcanévtáblákért és Marosvásárhely polgármesterének lemondásáért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!