2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Búcsút vettek a meggyilkolt francia paptól

2016. augusztus 2., kedd 17:31, frissítve: kedd 19:57

Elbúcsúztatták azt a katolikus papot, akit egy iszlamista merénylő gyilkolt meg a múlt héten Rouenban. A 84 éves Jacques Hamel atyát késsel ölte meg a támadó, miután a délelőtti misére berontva túszokat ejtett a templomban. Az elkövetőt és társát agyonlőtték a rendőrök. Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet.

Négy gyászoló vitte az egy hete két szélsőséges dzsihadista által meggyilkolt pap koporsóját búcsúztatóján. A 85 éves Jacques Hamelt a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában két 19 éves férfi ölte meg, miután berontottak a reggeli misére. Az idős pap búcsúszertartásán a templomban és az előtte lévő téren mindegy kétezren vettek részt.

A szertartáson muzulmánok is jelen voltak. Megszólalt a meggyilkolt pap testvére is. A nő felidézte, hogy testvére volt az algériai háború egyik csatájának egyetlen túlélője. „Mindig azt kérdezte: »Miért én?« Ma Jacques testvérünk, testvéretek, megvan a válasz. Isten szeretete és könyörületessége téged választott mások szolgálatára, hogy a szeretetet, az odaadást és toleranciát ápold minden vallás népei között” – fogalmazott Roselyne Hamel.

A szertartás idején – amelyen jelen volt Bernard Cazeneuve belügyminiszter is – fokozott biztonsági intézkedések voltak érvényben. A rendvédelmi erők húsz teherautója parkolt a székesegyháznál, ahol minden belépőt megmotoztak. Az észak-franciaországi származású Jacques Hamelt szűk családi körben, egy meg nem nevezett temetőben helyezik végső nyugalomra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!