2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Brüsszeli merénylet: újranyitották a metrómegállót

2016. április 25., hétfő 12:57, frissítve: hétfő 14:49

Újranyitották azt a brüsszeli metrómegállót, ahol egy hónappal ezelőtt az Iszlám Állam öngyilkos merénylője tizenhat embert ölt meg. A detonáció olyan erős volt, hogy még a felszíni épületekben is lehetett érezni.

Újra birtokba vehetik az utazók a brüsszeli Maelbeek metróállomást. A megállót március 22-én zárták le, amikor egy öngyilkos merénylő tizenhat embert ölt meg. Most, az újranyitáskor katonák és biztonsági emberek vigyáztak a rendre. „Nagyon furcsa, mert a nap, amikor történt, a szabadságom első napja volt. Épp úton voltam Zaventembe. Mint látja, nagyon nehéz erről beszélnem. Ez az első napom, és próbálok kijutni innen. Mert itt kell leszálljak. Megpróbálom azt tenni, amit általában teszek, mert az élet megy tovább. De azért ez elég megrázó” – mondta Daan Hoenraet utas.

A robbanást a metrómegálló feletti irodákban is lehetett érezni. Akadt olyan utas is, aki egy órával kerülte el a terrortámadást. „Azt mondom magamnak, ez bárhol és bármikor megtörténhet. Azon gondolkodom, hogy autóval jövök vissza. Mert ez megtörténhet a központi pályaudvaron, megtörténhet… Ki hitte volna, hogy a Maelbeeken fog? Miért a Maelbeek? Miért kilenckor?” – tette fel a kérdést Roger Dumbruck mérnök.

A metróállomáson még mindig láthatók azok a feliratok, amelyeket a túlélők és az áldozatok családtagjai írtak a falakra március 23-án. „Élni fogok, és ragaszkodom az élethez”, „A szeretet a legnagyobb dolog” – olvasható a falakon. A brüsszeli közlekedési társaság is üzent: „A terror nem egy vallás, az a gyávák fegyvere és az emberek könnye.”

Egy hónappal ezelőtt nemcsak a Maelbeek állomáson követtek el terrorcselekményt, hanem a Zaventem repülőtéren is. A két terrortámadásban összesen harminckét ember vesztette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!