2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Bosszú vagy óvintézkedés? Ez Trump új ötlete

Hír TV

2018. július 24., kedd 12:53, frissítve: kedd 13:01

Visszavonná az amerikai elnök az FBI, a CIA és a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság korábbi vezetőinek biztonsági jogosultságát, vagyis a jogot, hogy betekinthessenek államtitoknak számító dokumentumokba. Kritikusai szerint Donald Trumpot kicsinyes bosszú vezeti a hírszerzés ellen, melynek vezetői általában több egymást követő elnök alatt is pártatlanul végezték munkájukat és ezzel teljesen aláássa az amerikai hírszerzés hitelét.

Szégyenteljes, amit az FBI csinált. Szégyen az egész ország számára. Egy képtelen boszorkányüldözés - az Egyesült Államok legnagyobb riválisa, Oroszország elnöke mellett nevezte szégyenteljesnek a szövetségi hírszerzés munkáját az amerikai elnök még Helsinkiben. Ezt tetézte azzal, hogy kétségbe vonta saját hírszerzési szerveinek munkáját és helyettük inkább az orosz elnöknek hitt.

Az általa következetesen csak boszorkányüldözésnek nevezett nyomozás, melyet az amerikai hatóságok az orosz beavatkozások ügyében folytatnak annyira felháborította az elnököt, hogy láthatóan új szintre lépteti a bosszúhadjáratát. A Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy azoktól a tisztségviselőktől vonhatják meg az átvilágítás után kiadott különleges biztonsági engedélyeket, akik bírálták Donald Trump elnököt a 2016-os amerikai választási folyamatba történt, feltételezett orosz beavatkozás ügyében tett állásfoglalásai miatt.

Az elnök most feltérképezi a lehetőségeket, hogyan lehetne ezeknek az embereknek a biztonsági jogosultságát törölni. Az elnök úgy gondolja, ezek az emberek visszaéltek biztonsági jogosultságukkal és politizálásra használják az általuk birtokolt információkat, valamint azzal vádolják őt, hogy együttműködik Oroszországgal - Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője név szerint is megemlítette kik is ezek az emberek.

Andrew McCabe korábbi FBI-igazgatóhelyettest, James Clapper, a Nemzeti Hírszerzés korábbi igazgatóját, James Comey korábbi FBI-igazgatót, John Brennan korábbi CIA-igazgatót, Michael Hayden korábbi CIA-igazgatót és Susan Rice Obama elnök korábbi nemzetbiztonsági tanácsadóját, vagyis tulajdonképpen a teljes korábbi hírszerzési legfelsőbb vezetőit érintené az intézkedés.

Az ellenzéki képviselők megrökönyödésüknek adtak hangot.

Ez egyszerűen hihetetlen. A legfontosabb dolog a hírszerzésben a pártatlanság. Felmerül a kérdés, hogy ez már vajon visszaélés-e az elnöki hatalommal. Néhány embernek, akiről beszél, már nincs is ilyesfajta jogosultsága. Tudja egyáltalán, hogy miről beszél? - mondta a Kongresszusban kisebbségben lévő Demokrata Párt frakcióvezetője Nancy Pelosi.

Andrew McCabe korábbi FBI-igazgatóhelyettes és James Comey korábbi FBI-igazgató már most sem rendelkezik a jogosultsággal. A biztonsági jogosultságok tervezett törlését kritizálók szerint az elnök még az eddiginél is jobban aláássa az amerikai hírszerzés hitelességét egy sértettségből indított bosszúhadjárat miatt.

Elemzés:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!