2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Börtönbe megy az ország leggazdagabb embere

2015. április 3., péntek 19:20, frissítve: szombat 06:45

Börtönbe megy Románia leggazdagabb embere. Ioan Niculae a 2009-es elnökválasztás későbbi vesztesét támogatta egymillió euróval, hogy később beleszólhasson a kormányalakításba, illetve a döntésekbe.

Az ítélethirdetés előtt még optimista volt Románia leggazdagabb embere. „Korrekt ítéletet várok a bíróságtól, az aktákban lévő bizonyítékokra alapozva” – mondta Ioan Niculae.

Ioan Niculae az első fokú felmentő ítélet után most jogerősen két és fél év börtönt kapott a bukaresti ítélőtáblától, illegális kampányfinanszírozásért. A milliárdos műtrágyagyáros 2009-ben egymillió eurót adott Traian Basescu ellenfelének, a szintén az elnöki posztra pályázó Mircea Geoanának. Cserébe elvárta volna, hogy kormányalakításkor ő döntse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Így gondoskodott volna arról, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól. „A politikai korrupció szorosan kapcsolódik azokhoz, akiknek érdekük fűződik a korrupcióhoz: az üzleti élet szereplőihez. Nemcsak a politikusok akarnak hasznot szerezni, az üzletemberek is próbálnak előnyökhöz jutni, mivel az a helyzet, hogy nincs igazi piac” – magyarázta egy román politikai elemző.

Románia az Európai Unió egyik legkorruptabb tagállama. Az elmúlt években azonban az EU támogatásával létrehozott korrupcióellenes ügyészség egyre aktívabb: számos politikus, köztük kormánytagok ellen is vizsgálatot indított, és több magas rangú vezetőt rács mögé juttatott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!