2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Bevezették a minimálnyugdíjat

2015. július 2., csütörtök 12:11, frissítve: csütörtök 12:49

Szlovákiában bevezették a minimálnyugdíjat, miután hatályba lépett a társadalombiztosításról szóló törvény. Az intézkedés 75 ezer nyugdíjast érint, nekik emelkedik az öregségi vagy rokkantsági nyugdíjuk. Hatvanhat ellenzéki képviselő az alkotmánybíróságon támadta meg a jogszabályt, mert szerintük hátrányosan érinti a magánnyugdíjpénztárakban takarékoskodókat.

Július 1-től egyetlen szlovákiai nyugdíjas sem kaphat 270 eurónál, átszámítva 80 ezer forintnál kevesebbet.
A minimálnyugdíjat bevezető jogszabály a mindenkori létminimum összegéhez köti az öregségi és a rokkantsági nyugdíjak legalacsonyabb lehetséges összegét.

A minimálnyugdíj összege által megszabott biztosíték csak azokra a nyugdíjasokra vonatkozik, akik legalább 30 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot. A minimálnyugdíjak összegét minden év januárjában a létminimum aktuális összegének tükrében módosítják majd. Az intézkedés ez év második felében 16,4 millió, 2016-ban pedig 31 millió eurójába kerül az államnak. A nyugdíjreform 75 ezer nyugdíjast érint – számolt be Pozsonyból a Hír TV munkatársa.

Az ellenzéki képviselők szerint az intézkedés a magánnyugdíjpénztárakban takarékoskodókat hátrányosan érinti, ezért az alkotmánybírósághoz fordultak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!