2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Sajtóklub 14:05

Bejutottak a kurdok Rakkába

2017. július 4., kedd 09:17, frissítve: kedd 10:25

Egyre közelebb kerülnek az Iszlám Állam központjához a szövetséges erők Szíriában. Az amerikaiak által támogatott kurd egységek bejutottak Rakka óvárosába. A várost még 2014-ben foglalták el a dzsihadisták, azóta a szervezet nyugati országokban végrehajtott műveleti központját rendezték be itt. Szintén a visszafoglalás küszöbén van az iraki Moszul is, ahol három éve az Iszlám Állam kikiáltotta kalifátusát.

Lépésről lépésre foglalják vissza az Iszlám Államtól Rakka városát a szíriai és kurd fegyveres erők. A dzsihadisták ellen harcoló milíciák már bejutottak a szervezet központjaként ismert óvárosba is.

„A Daesh fegyveresei nem mozdulnak, a homokpadkák mögött rejtőzködnek. Mi sem mozdulunk, arra várunk, hogy ők jöjjenek előrébb, aztán majd kérjük az utasításokat. Mi most védvonalat alkotunk, ők pedig már ott vannak a falnál, egy helyben. Mesterlövészeik és aknáik vannak, és ezért sem mozdulunk, mert nem akarunk több veszteséget” – mondja a kurd fegyveresek egyik parancsnoka.

A szélsőségesek 2014-ben foglalták el a várost, azóta ez lett az Iszlám Állam egyik fellegvára. A szír és kurd erők egy hónapja kezdték el visszafoglalni. A legnagyobb veszteség a civil lakosságot érte. Az egykor 300 ezres város lakóinak fele már elmenekült, a mostani harcok miatt az ENSZ adatai szerint csaknem 100 ezer ember rekedt a két harcoló csapat között. Csak júniusban 173-an haltak meg az összecsapásokban.

Közben az utolsó, az Iszlám Állam kezén lévő iraki várost, Moszult is lassan visszafoglalják a szövetségesek.

„Csapataink az óváros déli részéből haladnak a központ felé, olyan célpontokat támadva, amiket a parancsnokságunk határoz meg. Már elértük az óváros belső részét, nagyon sok dzsihadistát megöltünk, és felszabadítottunk családokat. Eltávolítottunk bombákat, aknákat és telepített robbanóeszközöket is” – közölte az iraki rendőrség kommandósainak vezetője, Abdel Amir Al-Mohammedawi.

Az iraki hadsereg közlése szerint Moszulban már csak néhány száz Iszlám Állam-harcos van. Ez volt a legnagyobb olyan város, amit a szervezet irányítása alá vont, a dzsihadisták vezetői három évvel ezelőtt itt jelentették be, hogy megalakítják a kalifátust Irak és Szíria területén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!