2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bedőlhet a teljes olasz bankrendszer a népszavazás miatt

2016. december 1., csütörtök 15:57, frissítve: csütörtök 16:34

Az olasz bankok lehetnek a kormány népszavazási vereségének első áldozatai az elemzők szerint. Ha a lakosság nemet mond vasárnap az alkotmánymódosításra, a belpolitikai válságtól tartó befektetők elfordulnak az adósság sújtotta olasz pénzintézetektől, és a dominóeffektus miatt az egész bankrendszer bedőlhet.

Az euróellenes Öt Csillag Mozgalom vezetői és hívei azt remélik az alkotmánymódosító népszavazástól, hogy megbuktatja Matteo Renzi kormányát, az előre hozott választásokon pedig ők kerülhetnek hatalomra.

„Ha a nemek győzedelmeskednek, akkor az az Öt Csillag Mozgalom diadala lesz. Az biztos, hogy az establishment-ellenes, az euroszkeptikus, és az Európa-ellenes erők számára előnyös a nemek győzelme”  – véli a Római Luiss Egyetem professzora, Giovanni Orsina.

Ha így lesz, ők is tartanak egy referendumot, mégpedig az euróövezet elhagyásáról. Egy elbukott népszavazás első áldozata azonban nem az olasz euró, hanem az olasz bankrendszer lehet, ez pedig az összes európai pénzintézetet veszélyeztetheti.

„Az a gond, hogy ha Renzi veszít, azzal a politikai instabilitás korszaka kezdődhet, azt pedig a befektetők utálják. Ezt először az adósság sújtotta olasz bankok szenvedhetik meg. Olaszország harmadik legnagyobb hitelezőjének, a Monte dei Paschi banknak a jövő héten 5 milliárd euróra lesz szüksége a piacról, és ha belpolitikai válság van, a befektetők távol maradnak. Ebben az esetben a kormánynak kell megmentenie a csődtől. És a Monte dei Paschi mögött még hét másik nagy bajban lévő bank van, úgyhogy dominóeffektus kezdődhet” – jelentette Crispian Balmer, a Reuters római tudósítója.

A Renzi-kabinet úgy módosítaná az alkotmányt, hogy nagyobb hatalom kerüljön a mindenkori olasz kormány kezébe: kettőből egykamarásra szűkítené a római parlamentet, és döntési jogköröket venne el a régióktól a központi vezetés javára.

Először az igenek álltak győzelemre, 70 százalékos támogatottsággal, majd a túlzottan magabiztos Matteo Renzi 2015 végén bejelentette, hogy ha a nemek nyernek, lemond. Politikai ellenfelei azóta azzal kampányolnak, hogy a népszavazással az emberek valójában a Renzi-féle kormányzás elmúlt két és fél évéről mondanak véleményt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!