2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az uniós civil szervezetek támogatására tett javaslatot az EP

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 16:52, frissítve: csütörtök 20:09

Bezárja magyarországi irodáját Soros György alapítványa – tudta meg a Die Presse. A jövőben Berlinben folytatják a munkát. Mindeközben az Európai Parlament a civil szervezetek támogatására tett javaslatot – a következő uniós költségvetési ciklusban több mint 400 milliárd forintnak megfelelő euróval támogatnák munkájukat. A javaslat elfogadásakor a Fidesz európai parlamenti képviselői szembementek saját pártcsaládjukkal, és nem támogatták az egyébként nagy többséggel elfogadott kezdeményezést.

Az Európai Unió törvényhozásában a képviselők többsége egyetértett azoknak a civil szervezeteknek a támogatásával, amelyek a jogállami normák érvényesüléséért küzdenek. A javaslat szerint ezek a szervezetek az EU következő, hét éves költségvetési ciklusában számíthatnának pénzre.

– Aggasztanak minket azok a beszámolók, amelyek az Európai Unió alapjogi ügynökségétől, illetve az Európa Tanácstól érkeznek, és amelyek arra mutatnak, hogy a civil szervezetek az Európai Unió számos tagállamában igen komoly nyomás alá kerülnek - mondta az illetékes biztos – mondta Vera Jourova, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa.

Mások ki is mondták, hogy az Orbán-kormány ténykedése aggasztja őket.

– Szeretném elítélni azt, hogy a civil szervezeteket, a civil szervezeteknél dolgozókat támadják Magyarországon, ez nagyon veszélyes fejlemény, amit el kell ítélnünk ebben a házban – nyilatkozta Sophie in't Veld, a Zöldek európai parlamenti képviselője.

Morvai Krisztina, akit a Jobbik színeiben választottak meg uniós képviselőnek, a vitában a magyar kormány álláspontját hangoztatta.

– Az európai adófizetők azonnali és tömeges tiltakozását szeretném kérni ezzel a gyalázatos kezdeményezéssel szemben, amelynek a lényege a következő, Magyarországot és Lengyelországot kívánják destabilizálni olyan módon, hogy európai uniós pénzeket juttatnak úgymond nem kormányzati szervezeteknek azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a demokratikusan megválasztott kormányokat aláássák, szétverjék – jelentette ki a Jobbik európai parlamenti képviselője.

A tervek szerint az alapba friss pénz kerül, a civil szervezetek támogatását nem máshonnan csippentik le.

– Ennek a finanszírozási formának a feltételrendszerét, hogy kik és milyen körülmények között juthatnak támogatáshoz, azt majd szűk két hét múlva tudhatjuk meg, akkor fogja az Európai Bizottság előterjeszteni a javaslatát a 2020 utáni költségvetési időszakra. És ekkor fog kiderülni az is, hogy a támogatások odaítélését a tagállamok számára hozzákötik-e a jogállamisági feltételrendszer teljesítését – mondta el Arató László, a Hír TV brüsszeli tudósítója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!