2019. szeptember 16.,
hétfő, Edit napja

Az unión kívül állítana fel központokat Merkel és Macron

Hír TV

2018. június 19., kedd 21:44, frissítve: kedd 22:41

Németország és Franciaország támogatja, hogy az Európai Unión kívül menedékjogi központokat állítsanak fel, a menedékjogi kérelmek elbírálására. Ez derült ki a két ország vezetőjének mai tanácskozása után. Közben brüsszeli források szerint a jövő heti uniós csúcson megegyezés születhet az unió határain kívül felállítandó központokról.

Tegyünk erőfeszítéseket arra nézve, hogy akik illegálisan érkeztek be, azokat vigyük ki. De ahhoz, hogy ki tudjuk vinni őket az unió területéről, először ki kell jelölni a helyet, ahová visszük őket. és ahol meg kell várniuk a jogi eljárás lefolytatását. Ez nem nagyon tud máshol lenni, mint Líbia partjainál. Ezért válik kulcsországgá Líbia - 2016 szeptemberében Bécsben ezt javasolta Orbán Viktor a menekültválság egyik megoldására.

A kemény bírálatok ellenére, két évvel később az Európai Tanács lengyel elnöke, és két vezető országa is hasonló elképzeléssel állt elő: az unió határain kívül létesítenének menedékjogi központokat. Ezekben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket a gazdasági bevándorlóktól. Őket pedig visszaküldhetnék hazájukba.

A többi között erről is tanácskozott Berlin közelében a német és a francia kormány. A konzultáció utáni sajtótájékoztatón Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is üdvözölte a javaslatot.

Támogatjuk a bizottság és az osztrák elnökség terveit a külső határok védelmének megerősítésére, ami nem jelent mást, mint a Frontex személyzetének jelentős megnövelését - jelentette be a német kancellár.

Az illegális bevándorlás megfékezésére a két vezető ezen kívül sürgeti az uniós határ-, és partvédelmi ügynökség hatáskörének jelentős bővítését is, ami hosszú távon valódi határőrség kiépítését jelentené. Szorgalmazzák, hogy hozzanak létre egy európai menekültügyi hivatalt, amely harmonizálja a tagállamok menedékjogi gyakorlatát.

A két vezető elvárja az európai országokon belüli szolidaritást, hogy mindenki kivegye a részét a menekültek befogadásából. A részleteket a jövő heti brüsszeli eu-csúcson szeretnék elfogadtatni a tagállamokkal.

Ezt a csúcsot az igazság pillanatában tartjuk meg, ahol a gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi és kereskedelmi ügyek mellett a védelmi és természetesen a migráció kérdésével is foglalkozunk - mondta a francia elnök, aki szerint is egységesen kell fellépni az illegális migráció és az embercsempészek ellen.

Sajtóértesülések szerint a következő napokban a német kancellár minden tagállam vezetőjével tárgyalna, a lengyel miniszterelnökkel már találkozott. Orbán Viktort azonban sajtóértesülés szerint július ötödikére hívta meg Berlinbe, vagyis csak a jövő csütörtöki uniós csúcs után egyeztetne vele.