2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Az ügyész és a terroristák is meghaltak a túszejtésben

2015. április 1., szerda 12:50, frissítve: szerda 13:09

Újabb fegyveresek próbáltak betörni a kormánypárt egyik irodájába Törökországban. A rendőrség két férfit vett őrizetbe. Kedden egy szélsőbaloldali csoport tagja törtek be egy bíróság épületébe, egy ügyészt ejtettek túszul. A két fegyverest a rendfenntartók lelőtték, de az ügyész is megsebesült a kiszabadítására indított mentőakció során, kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe. Megölték a túszejtőket Isztambulban, akik egy bíróságon foglyul ejtettek egy ügyészt, és elbarikádozták magukat.

Egy Che Guevarának öltözött fegyveres ejtette túszul társával kedden este az egyik isztambuli ügyészt a bíróság épületében. Mindketten egy betiltott, szélsőbaloldali terrorista szervezet tagjai. Az ügyészt azért ejtették túszul, mert ő vezette a vizsgálatot egy tavalyi kormányellenes tüntetésen történt haláleset ügyében. Akkor egy tinédzsert lőttek meg a rendőrök, a fiú kómába esett és néhány hónappal később meghalt. „A Forradalmi Népfelszabadító Párt-Frontnak három kérése van. Az egyik, hogy állítsák bíróság elé Berkin gyilkosait. Ha egyik sem teljesül, az ügyész meghal. Első lépésként látni akarjuk, ki lőtte le Berkint, ki adott erre parancsot, és 3 órán belül a tévében tegyen vallomást” – mondta a túszejtő.

A kommunista csoport a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját teszi felelőssé a 15 éves fiú megöléséért. A hatóságok hat órán át tárgyaltak velük. Végül a különleges erők megostromolták az elbarikádozott hatodik emeleti helyiséget. „Miután lövéseket hallottak bentről, a biztonsági erők megrohanták a szobát, és az isztambuli rendőrfőnök információi szerint a két terroristát lelőtték. Ügyészünket háromszor fejbe lőtték, és két golyó a testén találta el” – mondta a török kormányfő bukaresti látogatásán.

Rajta már nem sikerült segíteniük az orvosoknak, de az akcióban a két túszejtő is meghalt. A szélsőbaloldali terrorszervezetet több véres akciót elkövetett már. Tagjaikat vádolják az Egyesült Államok törökországi nagykövetsége ellen 2013-ban elkövetett öngyilkos merénylettel is

A török kormányfő a történtek teljes körű kivizsgálását ígérte. „Ez az eset összekapcsolja a biztonság és a szabadság kérdését. Mai tanácskozásunkon úgy döntöttünk, részletesen kivizsgáljuk a történteket és a hiányosságokat. Parancsot adtunk a jövőbeli szükséges lépésekre” – mondta Ahmet Davutoglu.

A török hatóságok szerint ügyvédnek álcázva jutottak be a támadók az isztambuli bíróság épületébe, de azt még vizsgálják, hogyan vihettek be magukkal fegyvert.

Egyébként az ankarai parlamentben a múlt héten fogadták el az új belbiztonsági törtvényt, amely kiszélesíti az egyenruhások jogkörét, és lehetővé teszi az éleslőszer használatát a tüntetőkkel szemben. Az ellenzék attól tart, hogy a szigorításokkal akarják megakadályozni hogy a júniusi parlamenti választások előtt kormányellenes tüntetések legyenek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!