2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Az Eb alatt is maradhat a rendkívüli állapot

2016. április 20., szerda 10:23, frissítve: szerda 12:58

Terrorfenyegetettségben tarthatják meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot. A francia kormány azt kéri a parlamenttől, hogy a veszély miatt két hónappal hosszabbítsák meg a rendkívüli állapotot. A francia elnök a tavaly novemberi párizsi merényletek miatt rendelte el a szigorú intézkedést, amely csak törvénnyel hosszabbítható.

Filmbe illő jelenetek a párizsi metrón: a különleges egységek hiúsítottak meg egy merényletet. A francia rendőrök a Montparnasse metrómegállóban csaptak le a terroristákra. Ezúttal azonban nem volt veszély, a francia rendőrök és különleges erők gyakorlatoztak. A fenyegetettség azonban valós,
ezért meghosszabbítanák a rendkívüli állapotot.

„Jól tudjuk, hogy a tömegtámadások idején a terroristák az első néhány percben ölik meg a legtöbb embert, és ez a Bataclan klub elleni támadás esetében is így volt. Ezért minél gyorsabban kell reagálnunk, folyamatosan készen kell állnunk, és soha nem érhet meglepetés bennünket” – közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A tavaly novemberi párizsi támadások után a francia elnök rendkívüli állapotot hirdetett, amely azonban csak törvénnyel tartható fenn. A szigorú intézkedést a francia parlament kétszer már  meghosszabbította. A kormány most újabb két hónapot javasol a törvényhozásnak. Ez azt jelenti, hogy a rendkívüli állapotot a futball-Európa-bajnokság idejére sem oldanák fel.

„Amikor olyan szintű rendezvénnyel van dolgunk, mint az Európa-bajnokság, amelyet biztonságos körülmények között kell megtartani, mégpedig emberekkel teli stadionokban, szurkolókkal, akik – mivel fociról van szó – remélhetőleg a francia csapatot biztatják – ezért nekünk szavatolnunk kell mindenki biztonságát” – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök.

A francia elnök, a kormányfő és a belügyminiszter szerint bár ezt a szintű készültséget nem lehet folyamatosan fenntartani, olyan tömegrendezvények idejére, mint az Eb vagy a Tour de France, ki kell terjeszteni a rendkívüli állapotot. Az intézkedés egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a rendőrség bírói engedély nélkül házkutatásokat tartson, de akár gyülekezési tilalmat is elrendelhetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!