2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Atom: feleslegesen ültek asztalhoz a felek

2015. április 1., szerda 16:39, frissítve: szerda 18:12

Felesleges volt a plusz tárgyalási nap Lausanne-ban, ahol orosz, amerikai, brit, német, francia és kínai diplomaták győzködik Iránt, hogy tegyék átláthatóvá az atomprogramjukat. Azaz ne kísérletezzenek fegyverekbe való, nagy sűrűségű uránnal, gyártsanak inkább gyengébb, atomerőműbe való fűtőanyagot. Cserébe feloldanák az Irán elleni szankciókat.

„Haladtunk, de nem eleget. Tovább dolgozunk. Ami az atomenergiát illeti, Iránnak joga van polgári forrásból energiához jutni. Ezt többször kifejeztük. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a fegyverkezés ki van zárva. Iránnak nem lehet atomfegyvere” – mondta a francia külügyminiszter.

Kínai és orosz kollégáival ő már otthagyta a találkozót, csak az amerikai, német és iráni tárgyalók maradtak. Irán azért hajlik a kompromisszumra, mert a 2011 óta tartó szankciók tönkretették a perzsa állam gazdaságát. Az iráni deviza 80 százalékot vesztett az értékéből és a GDP 40 százaléka egyszerűen eltűnt az olaj- és gázexport tilalma miatt. „Az eredeti határidőt azért toltuk ki, mert sok tekintetben közel vagyunk a megoldáshoz, jelentős előrelépéseket értünk el, ami például a dúsítással kapcsolatos kísérleteket illeti” – mondta az iráni főtárgyaló, Abbász Aragcsi.


A megállapodást csak Izrael ellenzi. Mivel Irán még most, a szankciók ellenére is fegyverekkel és pénzzel támogatja a libaboni Hezbollahot, a gázai Hamaszt és a szíriai Aszad elnököt. Benjámin Netanjáhú retorikájának az alapja, hogy ő mindenképp megvédi a zsidó államot az elpusztítására készülő Irántól. „A nemzetközi közösségnek ragaszkodni kell ahhoz, hogy a mostani terveknél jobb megállapodás szülessen. Jelentősen csökkenteni kell irán nukleáris képességeit. Iránnak fel kell hagynia az agresszióval, a terroristák támogatásával, Izrael fenyegetésével, akkor majd tárgyalhatunk a szankciók feloldásáról” – hangsúlyozta Benjámin Netanjáhú.

Izrael egyébként nem vesz részt a tárgyalásokon, az Egyesült Államok képviseli őket. Viszont mióta márciusban kiderült, hogy az izraeli titkosszolgálat amerikai diplomaták ellen is kémkedik, a két ország között megromlott a viszony.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!