2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Ankara évtizedekre az uniós tagságtól

2016. augusztus 4., csütörtök 08:56, frissítve: csütörtök 10:34

Törökországnak a puccstól függetlenül tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és a jogállamiságot, különben nehezebbé válik az EU–Törökország együttműködés. Ezt az Európa Tanács titkára mondta, miután Ankarában török vezetőkkel találkozott. Thorborn Jagland azt is mondta, Törökország még évtizedekre van attól, hogy komolyan az uniós tagságról lehessen tárgyalni.

A júliusi puccskísérlet után 130 ellenzéki lapot és tévéadót tiltott be a török kormány. 60 ezer embert is letartóztattak: tisztogatás kezdődött az oktatásban, sportban, egészségügyben is. Jogvédők szerint az ellenzékieket embertelen körülmények között tartják, kínozzák, a halottakat pedig vallási szertartás nélkül jelöletlen sírokba temetik.

„Európában kevesen értik, hogy miért kell ilyen nyomást gyakorolni a demokratikus intézményekre a puccs után. Fontos lenne, hogy az intézmények átalakítása a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásával történjen” – fogalmazott Thorborn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Isztambulban.

Törökország a menekültügyi alkuval tartja sakkban Európát. Ha az uniós együttműködés megszakad, a törökök újra engedélyezhetik több százezer migráns útnak indulását. „A menekültválság, amely miatt egy év alatt 800 ezren érkeztek Európába Törökországból, bármikor újrakezdődhet, hiszen Szíria felől most is folyamatosan jönnek az emberek” – jegyezte meg David Miliband, a Nemzetközi Mentőbizottság nevű menekültügyi szervezet vezetője.

A puccs miatt a török vezetés továbbra is az Amerikában élő hitszónokot, Fethullah Gülent tartja felelősnek. Erdogan elnök szerint a tisztogatásokkal nem fognak leállni az uniós bírálatok miatt. „Mostantól bárki, aki az Amerikában élő terroristavezért követi, el kell hogy fogadja, hogy akármi történhet vele. Minden hívét és követőjét elfogjuk és elítéljük” – közölte Erdogan.

Gülen kiadatását egyébként Törökország már kérte az Egyesült Államoktól, de Amerika erre csak akkor hajlandó, ha a törökök konkrét bizonyítékot adnak a hitszónok érintettségére. Ilyesmi eddig nem került elő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!