2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Angela Merkel: Nem maradhatnak Németországban ezek a bevándorlók

2015. szeptember 12., szombat 20:38, frissítve: vasárnap 12:34

A gazdasági bevándorlók nem maradhatnak Németországban, az unió külső határait pedig erősíteni kell – így nyilatkozott heti videoüzenetében a német kancellár. Szombaton kevesebb migráns érkezett Németországba, mint a korábbi napokban, a berlini kabinet azonban továbbra is 800 ezer menekülttel számol az idén.

Menekültek lépték át a magyar–osztrák határt Hegyeshalomnál. „Sok száz embert már elvittünk buszon Bécsbe, a többiek itt várnak. Úgy vélem, hogy ez folytatódik ma egész nap. Most szervezünk mindent” – mondta Helmut Marban, a burgenlandi rendőrség szóvivője. Folyamatosan érkeznek a gyalogos migránsok az osztrák–magyar határra, ahonnan busszal viszik tovább őket, míg vonatra tudnak szállni Németország felé.

A müncheni vasútállomásra is folyamatosan érkeznek a menekültek. Pénteken 5800 ember érkezett a bajor fővárosba, szombatra az érkezők száma csökkent. „Tegnap úgy 5800 bevándorló érkezett ide a központi pályaudvarra 24 óra alatt. Ma éjfél és reggel nyolc között 1700-an érkeztek” – fogalmazott Peter Beck, a müncheni rendőrség szóvivője. Az állomáson a rendőrség emberei és önkéntesek várják a migránsokat, élelmet és vizet adnak nekik, majd buszra ültetik és a befogadóállomásra szállítják őket. „Tudtuk kezelni a helyzetet eddig mindennap. Persze néha elérjük a határainkat. Itt vannak a rendőreink folyton, és a segítőket is bevontuk a munkába. Egyelőre mindent tudunk kezelni” – tette hozzá a szóvivő.


Németország idén 800 ezer menekült érkezésére számít. A német kancellár szokásos heti videoüzenetében arra ösztönözte az uniós tagállamokat, hogy ők is vegyék ki részüket a menekültek befogadásából. „Hoztunk egy döntést a múlt heti vészhelyzetben. Úgy hiszem, ez jó döntés volt. Mély meggyőződéssel mondom ezt. Az emberek nagyon szép munkát végeztek és megmutatták, hogy Németország felelősséget vállal azoknak az embereknek a megsegítésében, akik védelmet keresnek, akik polgárháborús menekültek vagy menedékkérők. De azt kell mondanom: ez nem csak Németország felelőssége, az minden uniós tagállam felelőssége, és ezt hangoztatni is fogjuk” – nyilatkozta Angela Merkel.  

A magyar miniszterelnökhöz hasonlóan ugyanakkor a német kancellár is úgy látja: az unió külső határainak védelmét erősíteni kell, így a görög–török vonalon is. Emellett Angela Merkel azt is hangsúlyozta: akik csak a jobb élet reményében mennek Németországba, nem maradhatnak. „Aki gazdasági indokkal érkezik ide – ami persze érthető –, nem kap letelepedési jogokat, és ezt világossá kell tennünk, különben nem tudjuk segíteni azokat, akik védelemért jönnek” – tette hozzá.

Nemcsak a berlini kabinet áll ki a menekültek mellett, hanem a focisták is. A Bundesliga hétvégi fordulójában a bajnok Bayern München az Augsburgot fogadta az Allianz Arenában. A mérkőzés kezdete előtt a Bayern játékosai egy-egy menekült kisgyermek kezét fogva sétáltak be a pályára. A migráns gyerekek a klub piros, német társaik fehér mezben léptek pályára a játékosok oldalán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!