2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Amerikai beleegyezés is kellett, hogy az oroszok bombázhassanak

2016. augusztus 19., péntek 13:00

Az oroszok napok óta Iránból felszálló gépekkel bombáznak több szíriai várost is. Washington szerint ezzel Moszkva megsérti azt a nemzetközi határozatot, amely megtiltja a harci repülők átadását Irán számára. Oroszország közben bejelentette, hogy támogatja azt az ENSZ-javaslatot, amely 48 órás tűzszünetet rendelne el a szíriai Aleppónál az ostromlott városban rekedt civilek ellátása érdekében.

Orosz harci gépek bombázták Deir al-Zaurt. Oroszország már harmadik napja használ egy iráni katonai repülőteret, hogy támadásokat hajtson végre három szíriai város ellen. Az orosz Tupoljevek és Szuhojok az Északnyugat-Iránban lévő hamadáni bázisról szállnak fel, ahonnan a szíriai Idlib, Aleppó és Deir al-Zaur térségét bombázzák. Orosz katonai források szerint a támadások az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Frontként elhíresült dzsihadista szervezet ellen irányulnak. Irán azonban nem határos Szíriával, ezért az orosz gépeknek át kellett repülniük egy harmadik ország légterén, ez a harmadik ország pedig az amerikai szövetségesnek számító Irak.

„Az Egyesült Államok együttműködik Oroszországgal a szíriai csatatéren. Az iraki kormány amerikai beleegyezéssel nyitotta meg légterét Oroszország számára” – tájékoztatott Vatek Al-Hasimi iraki politikai elemző.

Az amerikaiak jelezték, hogy nem örülnek az új fejleményeknek, de nem lepődtek meg. „Ez szerencsétlen dolog, de nem váratlan eset. És arra utal, hogy Oroszország Irán közvetlen segítségével hajtja végre a légicsapásokat az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Front elleni támadások szándékával, bár valójában, folyamatosan annak vagyunk szemtanúi, hogy általában a mérsékelt ellenzéket támadják” – jelentette ki Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

Toner hozzátette, hogy ez azonban nem akadályozza meg az Egyesült Államokat abban, hogy Oroszországgal együttműködve vegyen részt az aleppói humanitárius válság megoldásában. Egy másik szakértő arra emlékeztetett, hogy a bagdadi vezetés nem tehet meg bármit.

„Az iraki kormány nem akar a világnak olyan üzenetet küldeni, hogy Irak egyenlő Oroszországgal és Iránnal, mert egy ilyen üzenet hatással lehet Irak kapcsolataira az Egyesült Államokkal, a többi országgal a régióban, az arab országokkal és különösen az öbölbeli országokkal” – hangsúlyozta az iraki politikai elemző.

A szakértők arról már nem beszéltek, hogy Irak esetleg lehetővé tehetné-e Oroszország számára, hogy iraki légi bázisokat is használjon a szíriai légicsapásokhoz. Véleményük szerint az Egyesült Államok továbbra is Irak meghatározó szövetségese, és Washington azt már aligha engedné meg, hogy a bagdadi kormány ilyen messzire elmenjen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!