2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Amerika két nagy ellenfele megerősítette szövetségét

Hír TV

2017. november 1., szerda 22:06, frissítve: szerda 22:35

Az iráni atomegyezség fenntartása mellett állt ki Oroszország és Azerbajdzsán egy teheráni hármas találkozón. Az amerikai elnök nemrég úgy döntött, hogy nem hajlandó újra hitelesíteni a nemzetközi megállapodást. Irán legfőbb vallási vezetője az orosz elnökkel való megbeszélésén ezért az Egyesült Államok elszigetelése érdekében az iráni–orosz együttműködés erősítését szorgalmazta.

Az Egyesült Államok két nagy ellenfele erősítette meg szövetségét szerdán Teheránban. Oroszország az amerikai elnökválasztásba való beavatkozás, az ukrajnai háború és a szíriai fellépés miatt, Irán eltérő közel-keleti víziója és atomambíciói miatt áll konfliktusban Washingtonnal. A találkozó a résztvevők szavaival élve a közel-keleti régió stabilitásáról szólt, más szavakkal Amerika elszigeteléséről.

„Arról beszélgettünk, hogy ennek a három államnak, Iránnak, Oroszországnak és Azerbajdzsánnak milyen szerepe van a régió biztonságának és stabilitásának megteremtésében, a terrorizmus elleni harcban, a szíriai béke megvalósításában” – közölte Haszan Róhani iráni elnök.

Oroszország még Donald Trump beiktatása előtt nagyszabású hadműveleteket hajtott végre Szíriában Bassár el-Aszad elnök megsegítésére, és Asztanában béketárgyalásokat indított török és iráni segítséggel, ezzel Amerikát kész helyzet elé állította.

Trump nemcsak ezt nehezményezi, hanem az elődje, Barack Obama által 2015-ben megkötött iráni atomegyezséget is. Nemrég úgy döntött, hogy nem hitelesíti a meghosszabbítását, mert szerinte Irán kijátssza a szabályokat, és atomfegyver előállításán dolgozik.

Az orosz elnök a mostani viziten egyértelműen kiállt az iráni atomprogram mellett. Emellett a gazdasági kapcsolatok erősítésében is nagy lehetőségeket lát. „Oroszország, Irán és Azerbajdzsán nagy kőolaj- és földgázkitermelő államok. Ez nem jelenti azt, hogy versenyeznünk kell egymással, inkább koordinálnunk kellene erőfeszítéseinket” – jegyezte meg.

Vlagyimir Putyin Haszan Róháni iráni államfővel és Ilham Aliyev azeri elnökkel a három országot összekötő vasúthálózat fejlesztéséről írt alá megállapodást, és szó volt a Kaszpi-tenger olajkincsének hasznosításáról is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!