2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Híradó 12:00

Alkotmányozó nemzetgyűlést választanak Venezuelában

2017. július 30., vasárnap 18:22

Az ellenzéki bojkott ellenére alkotmányozó nemzetgyűlést választanak Venezuelában. A latin-amerikai ország baloldali elnöke azért írta ki a voksolást, hogy a jelenleg ellenzéki többségű parlament ne tudja akadályozni a munkáját. Az ellenzék április óta folyamatosan tüntet az utcákon, a demonstrálók gyakran utcai harcot vívnak az egyenruhásokkal.

Csaknem negyedmillió katona vigyáz a rendre a venezuelai szavazóhelyiségeknél. A szegénységbe és káoszba süllyedt latin-amerikai országban a hónapok óta tartó tüntetések ellenére is megtartják a választást az alkotmányozó nemzetgyűlésről.

Az ellenzék április óta folyamatosan demonstrál, a tüntetők gyakran utcai harcot vívnak az egyenruhásokkal. A főváros, Caracas a szavazás előestéjén is csatatérré változott. Az eddigi összecsapásoknak már több mint 100 halottja van, naponta átlagosan 40 tüntetőt vesznek őrizetbe.

Egyiküket, aki békés hegedűszóval szokta kísérni a demonstrációkat, a hatósági intézkedés közben brutálisan összeverték az egyenruhások.

A venezuelai hatóságok a szavazás idejére betiltották a tüntetéseket, az ellenzék tiltakozásul útblokádokat emelt a fővárosban, és a választás bojkottjára szólította fel az embereket.

„Ez a választás egy csalás. Csak a kormány támogatói szavaznak. Nincsenek szavazóhelyiségek, kitalált helyeken voksolnak. Nem lehet tudni, hogy valaki kétszer, háromszor adja le a voksát, vagy akár négy-öt helyen is szavaz. A végeredmény valami mágikus szám lesz, az lesz, amit csak a kormány akar” – mondta az egyik demonstráló.

A voksolást a szocialista elnök, Nicolás Maduro kezdeményezte, hogy új alkotmányt fogadtasson el, és az ellenzéki többségű parlament ne tudja akadályozni a munkáját. Az államfő az elsők között adta le a szavazatát.

„Higgadtak maradtunk a globális ellenkampány közepette, miközben terrorista, bűnös erőszak tombolt az országban, mi mégis itt vagyunk, és béke van, az emberek élnek a szavazati jogukkal. (TAPS) Meghívok minden venezuelait, szeretettel, hogy a családjukkal együtt vegyenek részt ezen a történelmi szavazáson, és mondjanak igent az alkotmányozásra” – így a venezuelai elnök.

De az igazán hosszú sorok nem a szavazóhelyiségek előtt állnak. Azok a szerencsések, akiknek még van miből vásárolniuk, próbálnak kenyérhez, tejhez és csirkehúshoz jutni, mielőtt elfogynak a készletek, és mielőtt teljesen elértéktelenedik a pénzük.

„Nem hiszem, hogy bármi változna. Szerintem minden marad ugyanúgy, ugyanazokkal a problémákkal. Semmi sem halad előre az országban. Nem hiszem, hogy bármi jobb vagy rosszabb lenne. Csak ugyanaz, ami most van” – mondta Raul Perez caracasi lakos.

Venezuelát a világ legnagyobb inflációja sújtja, egyhavi fizetés már csak pár ezer forintot ér. Az országban emellett hatalmas élelmiszer- és gyógyszerhiány van, az orvosok saját elmondásuk szerint háborús körülmények között dolgoznak.

A vécépapír is hiánycikk, olyannyira, hogy – amerikai sajtóértesülések szerint – a tüntetéseket leverő katonák már ebben kapják a jutalmukat pénz helyett.

A súlyos válság fő oka, hogy Venezuela exportjának 95 százalékát az olaj teszi ki, és a kormány is kizárólag erre építette a gazdaságpolitikáját, a nyersanyag világpiaci árának zuhanása pedig az egész venezuelai rendszert magával rántotta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!