2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A választáson csapna le ismét a terrorszervezet

,

2015. február 18., szerda 18:53, frissítve: szerda 19:39

Készültségbe helyezték a kameruni hadsereget az ország északi részén a Boko Haram támadásai miatt. A terrorszervezet videoüzenetben fenyegette meg a nigériai kormányt, hogy a március végi elnökválasztásokon merényleteket terveznek.

A nigériai elnökválasztáson csapna le ismét a Boko Haram. Az iszlamista szervezet vezetője a közösségi oldalon feltöltött videóban fenyegette meg a kormányt. Az elnökválasztást már így is eltolták egy hónappal biztonsági okok miatt. „Allah nem fogja engedni, hogy megtartsátok a választásokat még utánunk sem, mert azt mondjátok, hogy a hatalom emberről emberre száll, ami azt jelenti, hogy az embereknek uralkodniuk kell egymáson, de Allah azt mondja, hogy csak övé a hatalom. Csak az ő hatalma számít ezen a földön” – mondta Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetője.

A Boko Haram több mint tízezer ember ölt meg tavaly. Terveik között az szerepel, hogy egy iszlám emirátust hozzanak létre Nigériából.


Észak-Kamerunban a hadsereg közben megerősítette pozícióit, új támaszpontot állított fel, a katonák lövészárkokat ástak és homokzsákokat tettek a főbb csomópontokhoz. A Boko Haram ellen készülnek. A terrorszervezet ugyanis most Kamerun, Niger és Csád felé vette az irányt. Február első hetében a terroristák ezer fegyveressel már megtámadták Fotokol városát.

Az Afrikai Unió felhatalmazta a kameruni hadsereget, hogy 8000 katonájával támadjon vissza. A határ menti város most üres. Az utcákon kiégett autók, a házakat lövésnyomok borítják. Fotokol stratégiai jelentőségű hely, ezért akarja a Boko Haram elfoglalni. Ez a terület Közép- és Nyugat-Afrika határvidékét jelenti.

A hadsereg és a terrorszervezet harca miatt több ezer ember elmenekült már a régióból Nigerbe és Csádba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!