2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

A vajdasági magyarok szerint a határzár nem jelent megoldást

2015. június 19., péntek 12:13, frissítve: péntek 12:56

Nem oldja meg a menekültproblémát a szerb–magyar zöldhatárra tervezett, négy méter magas kerítés a vajdasági magyarok szerint. Az észak-bácskai Királyhalom lakói attól tartanak, hogy a határzár miatt a menekültek tömegesen bent ragadhatnak Szerbiában.

Királyhalom néhány kilométerre fekszik a határtól, a falu lakói naponta találkoznak menekültekkel. Nekik nem okoztak eddig gondot a migránsok, egyesek azonban attól tartanak, ha felépül a kerítés, akkor a menekültek Szerbiában rekedhetnek.

„Mennek az úton, köszönnek, vizet kérnek. Semmi problémám nem volt velük, pedig nagyon sokan elmennek itt. Úgy gondolom, hogy majd lesz, ha itt rekednek” – mondta egy helyi lakos.

„Reggel hat órakor egy tízes csoportot láttam, fiatalokat. Tömegesen érkeznek, csaknem napi szinten. Megfordulnak a mi kis falunkban is” – tette hozzá egy másik.

Vannak, akik családostól, gyerekekkel érkeztek a Vajdaságba. A határ mentén élőkhöz vízért szoktak becsöngetni. A helyiek nem tartanak tőlük.

„Volt már olyan család, hogy anyuka három kisgyerekkel bejött. Nagyon körülménytelenül voltak: se rendesen nem voltak fölöltözve, se élelmük nem volt. Kórházi segítséget is kértünk nekik, kijöttek a rendőrök, én meleg élelmet és ruhát adtam nekik. Elvitték őket” – mesélte egy harmadik lakos.

Magyarkanizsán is sok a menekült, jó részük már tud arról, hogy a magyar kormány négy méter magas drótkerítéssel zárja le a zöldhatárt. Kamerán kívül azt mondták, ez nem lesz gond számukra, mivel egy kerítésnél sokkal nagyobb problémák vannak hazájukban.

A kanizsai önkormányzat vezetői napi szinten foglalkoznak a menekülthullám okozta problémákkal. „Mivelhogy itt jól szervezett menekültáradatról van szó, biztosak vagyunk benne, hogy ők már tudják, hogy a kerítés épül. Kérdés, ez milyen reakciót vált ki. Akkor most mindenki megindul, hogy »még most lehet, gyerünk«, vagy pedig elkezdenek egy másik útvonalat, útszakaszt keresni például Románia felé. Szerintem napok, hetek kérdése, hogyan fog kialakulni” – mondta Lackó Róbert, a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke.

A szerb–magyar határszakaszon át menekülők többsége Nyugat-Európába próbál eljutni. Szerbia és Magyarország számukra csak tranzitország.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!