2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

A tűzszentelést ünnepelték

2015. április 11., szombat 18:35, frissítve: szombat 18:43

Több ezer zarándok előtt tartották meg a tűzszentelés ünnepét Jeruzsálemben, a Szent Sír templomában. Az ortodox keresztényeknél vasárnap lesz húsvét, a tűzszentelés ezt készíti elő, mivel a tűz Jézus életének a szimbóluma. Izraelben és Ciszjordániában a hatóságok szigorították a biztonsági ellenőrzéseket az ünnep miatt.

A hagyomány szerint Jeruzsálemben, a szent sír templománál gyülekeznek az ortodox hívők a húsvét előtti napon a tűzszentelésre. A templom Jézus keresztre feszítésének helyén épült, a tűz pedig a krisztusi szikrát jelképezi.

A rituálé minden évben ugyanaz. Kora délután leoltják a fényeket, és a hagyomány szerint a tetőn beáramló fény lobbantja lángra a gyertyákat. Ez manapság inkább az ortodox pátriárka feladata, ő adja tovább az új tüzet a hívőknek, amelyet Jeruzsálemből a ciszjordániai Betlehembe kell átvinni.

A katonák jelenléte sem véletlen. Volt már támadás a zarándokok ellen, s előfordult, hogy a hívők egymást taposták agyon. A palesztin területet megszállva tartó Izrael szerint idén 130 ezer zarándok érkezett a zsidó országba húsvétra. „Jézus feltámadására emlékezünk, nagyon sokan jöttek ünnepelni. Mindenki abban szeretne reménykedni, hogy egyszer béke lesz itt. Most nagyon sok baj van” – mondta egy betlehemi férfi.

Békére vágynak a keresztények a legnagyobb ortodox államban, Oroszországban is. Kelet-Ukrajnában egy éve, húsvét után kezdődött háború. „Isten segítségével a jelen nehézségeit is meg tudjuk oldani. A húsvét reményt ad, hogy legalább nemcsak ez a földi élet létezik, hanem van túlvilág” – fogalmazott egy ortodox pap.

Moszkvában is több ezren mentek el a tűzszentelő misékre, éjfélkor pedig az orosz pátriárka beszél a hívekhez.

Ezen a hétvégén ünneplik a húsvétot egyebek között Szerbiában és Görögországban is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!