2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

A tüntetők szerint a kormány tudott a terrortámadásról

2015. július 22., szerda 10:10, frissítve: csütörtök 15:13

Ismét összecsaptak a rendőrökkel a kormányellenes tüntetők Isztambulban. A rendőrség vízágyúval oszlatta fel a több száz fős tömeget. A demonstrálók az ankarai vezetést teszik felelőssé a szíriai határnál történt, 32 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletért. Szerintük a titkosszolgálatok tudtak a terrorveszélyről, de nem tettek semmit a robbantás megakadályozásáért.

Kormányellenes jelszavakat skandáltak a tüntetők Isztambulban. Azzal vádolják az ankarai vezetést, hogy felelős a hétfői öngyilkos merényletért. Az újabb demonstráció békésen kezdődött, de ismét oszlatással ért véget. A rendőrség vízágyút is bevetett.

A török ellenzék szerint a kormány szándékosan nem vett tudomást a terroristaveszélyről a szíriai határ mentén, annak ellenére, hogy a titkosszolgálatok tudtak róla, hogy merénylet készül Surucban. Az öngyilkos robbantásban 32-en haltak meg, többségben fiatal aktivisták, akik egy lebombázott szíriai város újjáépítésében akartak segédkezni.

Egy férfi több barátját is elvesztette a merényletben. „Épp egy beszédet tartottam. Megkértem a barátomat, hogy tartsa a transzparensemet. Ekkor egy hatalmas robbanás történt. A testvéreim, a barátaim voltak, együtt utaztunk volna. De már nem tudtak felállni” – mondta.


A török kormányfő szerint nagy a valószínűsége, hogy a merénylőt az Iszlám Állam bízta meg a robbantással. A terrorszervezet a Törökországgal határos Szíria jelentős részét elfoglalta, a török kormány azonban eddig nem akart katonai erőt bevetni ellene, mert attól tart, hogy azzal az iraki és szíriai kurdokat segítené egy független állam létrehozásában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!