2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A túlélésért küzd a lemondott Fico kormánya

Hír TV

2018. március 20., kedd 13:18, frissítve: kedd 17:24

Nem hagyta jóvá az új pozsonyi kormányt a szlovák államfő. Andrej Kiska elégtelennek tartotta a régi, hárompárti kormány átalakítását, és péntekre új listát kért Peter Pellegrini megbízott miniszterelnöktől. Az államfő döntése értelmében ma nem lesz bizalmi szavazás a pozsonyi parlamentben.

Az államfő hétfőn este megkapta az új kormánynévsort, kedden délelőtt pedig újat kért a kijelölt miniszterelnöktől. Peter Pellegrini péntekig kapott időt egy új kabinet összeállítására. A korábbi kabinethez képest mindössze négy poszton változtatott volna, kinevezését elsősorban azért tagadta meg az államfő, mert a belügyi tárca élére a pártonkívüli Jozef Ráz korábbi egészségügyi államtitkárt jelölte, akiről tudható, hogy lemondott elődje bizalmasa. Andrej Kiska szerint az új kabinetnek meg kell nyugtatnia az embereket a február végi újságíró-gyilkosság után kialakult feszült helyzetben.

 

Nagyon nehéz feladat vár rá. Meg kell győznie az embereket, hogy az új kormány meghozza azt a változást, amelyeket várunk. Stabil kormányt kell alakítania, amelynek az összetételében, különösen a belügyminisztériumban, hogy megnyugtassa a társadalomban létező feszültséget - mondta a szlovák elnök.

Az elnök ezzel nyitva hagyta az előrehozott választások lehetőségét is. Amit hármas koalíció tagja, a Most-Híd elnöke szeretne elkerülni. Az ellenzéki pártok számítottak az elnök lépésére, és egyetértenek vele.

A liberális Szabadság és Szolidaritás, illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt azt közölte, rövidesen beterjesztik indítványukat a pozsonyi parlamentnek az előrehozott választásról. Ennek megszavazásához kilencven voksra lenne szükség a 150 fős törvényhozásban. Vagyis akkor mehet át, ha az előterjesztést két kormánypárti is megszavazza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!