2018. október 15.,
hétfő, Teréz napja

A szír elnökkel találkozott az orosz államfő Szocsiban

Hír TV

2018. május 18., péntek 12:39, frissítve: péntek 13:08

Vlagyimir Putyin és Bassár el-Aszad a szíriai konfliktus fejleményeit vitatták meg. Az orosz elnök úgy látja, most már ideje befejezni a fegyveres harcokat, és a politikai megoldásokra kell koncentrálni.

Fekete-tengeri nyári rezidenciáján fogadta a szíriai elnököt Vlagyimir Putyin. Bassáar el-Aszad gratulált az orosz elnök újraválasztásához, és megköszönte az orosz hadsereg Szíriában nyújtott támogatását.

Megkezdtük a katonai helyzet felmérését. Összegezve azt, hogy milyen beavatkozásokat hajtottunk végre a terrorizmus felszámolására, pozitív mérleget vonhattunk, különösen abban a vonatkozásban, hogy ezek a katonai akciók a stabilitás érdekében történtek, valamint azért, hogy a civilek minél előbb visszatérhessenek otthonaikba - mondta a szíriai elnök.

Válaszul Putyin is elismeréssel beszélt a szíriai kormányerők eredményeiről, és hozzátette: ideje beszüntetni a fegyveres harcokat.

A figyelemreméltó győzelmekkel és a szíriai hadsereg terrorizmus fölötti sikereivel együttműködésben, valamint annak érdekében, hogy aktívabb politikai folyamatok indulhassanak el, a külföldi fegyveres erőket visszavonjuk a szíriai arab köztársaság területéről - jelentette ki Putyin.

Az Egyesült Államok és az európai országok korábban többször élesen bírálták a szír hadsereget támogató Oroszországot, amiért szerintük egy törvényességét vesztett kormány mellett lép fel. Az orosz légicsapásokban számos civil vesztette életét, Moszkva azonban mindvégig tagadta, hogy polgári célpontokat támadott volna. A szíriai polgárháború nyolc éve tart, és összesen csaknem félmillióan haltak meg a harcok során.