2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A rendőrök is kaptak a tejporból – tiltakoztak a gazdálkodók

2017. január 23., hétfő 21:40, frissítve: kedd 09:17

Egy tonna tejport szórtak gazdálkodók az Európai Tanács épületére Brüsszelben. Így tiltakoztak Brüsszel mezőgazdasági politikája ellen, amely szerintük tönkreteszi őket. A demonstráción több száz gazdálkodó vett részt.

Még a rendőröket is lefújták tejporral a tüntető gazdálkodók Brüsszelben. A farmerek összesen egy tonna tejport fújtak szét az Európai Tanács épülete előtt, hogy így tiltakozzanak az alacsony tejárak ellen.

„Továbbra is 500 ezer tonna tej van a nyakunkon, ami nagyon sok pénzbe került. El kellene adnunk ezeket a készleteket, hogy ismét normálisan termelhessünk. Ezért jöttünk ide ma, és azt kérjük, hogyha már önkéntesen befagyasztjuk a termelést, akkor ezt minden tagállamban ugyanúgy tegyék meg. Tehát a nagy termelőket is kényszerítsék rá erre, mert jelenleg nem ez a helyzet” – mondta egy tejtermelő.

A tüntetők azt is kifogásolták, hogy az Európai Unió el akarja adni azokat a tejporkészleteit, amelyeket még korábban vásárolt fel a tejpiac stabilizálása érdekében. Attól félnek, hogy a 350 ezer tonnás készlet piacra dobása tovább csökkenti majd a tej árát. Az Európai Bizottság szerint azonban csak a készletek kis részétől szabadulnak meg, így az szerintük nem befolyásolja majd az árakat.

A demonstrálók szerint az uniós mezőgazdasági politika tönkreteszi őket. „Azért jöttünk ide Franciaországból, hogy felhívjuk a politikusok figyelmét arra, hogy a mezőgazdasági piac teljes liberalizációja megöli a mezőgazdaságunkat, és a fejlődő országok mezőgazdaságát is. Tehát a tejporos tiltakozó akciónk szimbolikus, mert ez a túlkínálat megöl minket itthon és Afrikában is” – panaszolta egy francia tejtermelő.

A francia és belga gazdák rendszeresen provokatív akciókkal próbálják felhívni az uniós vezetők figyelmét problémáikra. 2014 decemberében például szimbolikusan tejben fürösztötték meg az uniós vezetőket, köztük Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia elnököt, majd megfüstölték és elégették a fényképüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!