2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

A legrosszabra is felkészítik a francia diákokat

2016. augusztus 24., szerda 20:17, frissítve: szerda 20:19

Terrortámadásokra készítik fel a francia diákokat. Megtanítják nekik, miként kell elbújni, majd riasztani a hatóságokat. Az iskolák kiemelt védelmet kapnak, a rendfenntartó szervek létszámát pedig 20 ezer fővel bővítik.

Legutóbb tavaly januárban ért támadás egyházi iskolát Franciaországban, a titkosszolgálat szerint ezek az oktatási intézmények továbbra is kiemelt célpontjai a terroristáknak. „Különös figyelmet fordítunk az iskolákra, a megfigyelési és hírszerzési programokat főiskolák és egyetemek környékén is folytatjuk. Ősztől pedig háromezer tartalékost mozgósítunk az oktatási intézmények védelmére” – mondta a belügyminiszter, Bernard Cazeneuve.

A francia iskolákban már hatéves kortól oktatni fogják a diákoknak, hogyan kell elbújni, csendben maradni és értesíteni a hatóságokat támadás esetén. „Figyelembe kell venni a diákok életkorát, a legfiatalabb korosztályt nem akarjuk kifejezetten terrorveszéllyel riogatni. Ehelyett az a célunk, hogy ők ezt inkább egyfajta játékként fogják fel, hogy bújócskáznak és csendben kell maradniuk. Az a célunk, hogy egy reflexszerű reakció alakuljon ki a gyerekekben” – így az oktatási miniszter.

A francia kormány – a némethez és a magyarhoz hasonlóan – a titkosított internetes üzenetküldő szolgáltatásokat is korlátozná. A titkosító cégeket kötelezné arra, hogy a kódoláshoz használt kulcsot átadják a titkosszolgálatnak. A francia és a német belügyminiszter heteken belül kezdeményezi az európai titkosszolgálatok munkájának összehangolását a terrorelhárításban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!