2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

A legnagyobb hatalmú elnök lehet Mao Ce-tung óta

Hír TV

2018. március 5., hétfő 23:28

A katonai kiadások növelését és az államfő hatalmának kiterjesztését jelentette be a kínai kormányfő az ázsiai ország parlamentjének ülésén. A kommunista párt közben meghozta a döntést az elnöki tisztség kétterminusos korlátjának eltörléséről, de formálisan még a törvényhozásnak is meg kell szavaznia.

Állva tapsolták meg a kínai parlament képviselői Hszi Csin-ping elnököt, majd állva tapsoltak akkor is, amikor a kormányfő foglalta el a pódiumot, és javasolta az államfői tisztség eddigi kétterminusos korlátjának eltörlését. Ez azt jelenti, hogy Hszi Csin-ping várhatóan haláláig vezeti majd az országot, és ő lesz a legnagyobb hatalmú kínai elnök Mao Ce-tung óta.

„Ennek a gyakorlatnak a bevezetése segít megvédeni a párt tekintélyét Hszi Csin-ping elnök irányításával, valamint megerősíti és tökéletesíti a nemzet irányításának rendszerét” – mondta Csang Je-szuj, a kínai nemzeti népi kongresszus szóvivője.

A nemzeti népi kongresszus csak formális parlament, a döntéseket valójában a kínai kommunista párt legfelső vezetése hozza. Hagyományosan itt jelenti be a kormányfő a gazdasággal és a haderővel kapcsolatos döntéseket. A katonai kiadásokat 8 százalékkal növeli az ázsiai nagyhatalom vezetése, a gazdasági növekedés pedig továbbra is magas, hat százalék körüli.

„Megerősítjük a hadseregünket, és növeljük a katonáink harckészültségét. Határozottan megvédjük a nemzeti szuverenitásunkat, biztonságunkat és érdekeinket” – mondta Li Ko-csiang kínai kormányfő.

Fegyveres konfliktus aligha várható Kína és az Egyesült Államok között, de kereskedelmi háború kitörhet. Donald Trump a múlt héten vetett ki büntetővámot az acél és az alumínium importjára, és további büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Pekinggel szemben, hogy egyensúlyba hozza a szerinte Kínának kedvező kétoldalú kereskedelmet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!