2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Én és a nagyapám

Következik:

Híradó 15:05

A külföldi sajtó is ráugrott a boltzár feloldására

2016. április 12., kedd 11:17

A nemzetközi sajtó is cikkez a vasárnapi boltzár feloldásáról: az amerikai CNBC által megkérdezett politikai elemző úgy látja, nem volt váratlan, hogy a kormány visszavonja a törvényt. A szakértő szerint a kabinet nem engedhette meg, hogy az ellenzék megnyerje a népszavazást.

A vasárnapi boltzár visszavonásáról ír a Wall Street Journal. Az amerikai üzleti lap szerint a magyar kormány kihátrált az egy éve életbe lépett intézkedés mögül, és helyette inkább a migrációs kvótáról rendezett népszavazásra fókuszál. A kabinet hétfőn kérte a parlamentet arra, hogy engedélyezze ismét a boltok vasárnapi nyitva tartását, szemben a kormány 2015 márciusi döntésével. Ha a törvényt megszavazzák, néhány napon belül hatályba is léphet. A lap szerint a kormány lépése győzelem a szocialista pártnak, amely egy éve próbál népszavazást kiírni a boltzár megszüntetésére.

Az amerikai CNBC által megkérdezett politikai elemző szerint nem volt váratlan, hogy a kormány visszavonja a vasárnapi boltzárat, ugyanis nem engedhette, hogy az ellenzék megnyerje a népszavazást. A népszerűtlen intézkedés visszavonásával viszont azt a látszatot keltheti a kabinet, hogy hallgat az emberekre. A szakértő nem számít arra, hogy a szocialisták meg tudják lovagolni a kormányzat visszalépését. Nagy Tibor Attila úgy vélekedett a CNBC kérdésére, hogy Magyarországon nincsen erős tradíciója és gyökere a népi ellenállásnak. Kevés ember tüntet az utcákon, és kevesen írnak alá petíciókat.

Orbán félredobta a vasárnapi zárva tartást a népszavazási vereség elkerülése érdekében – írja az amerikai Bloomberg. A lap szerint a kormányfő ezzel a biztos vereséggel járó népszavazásnak vette elejét. Az amerikai hírügynökség által megkérdezett magyar szakértő szerint Orbán Viktor a veszteséget minimalizálta a lépéssel. Szakács András úgy vélekedett, hogy a kormány nem kívánt egy olyan kampányba belemenni, amely újabb lehetőséget adott volna az ellenzéknek, hogy a médiában hallassa a hangját. A népszavazás pedig lehetőséget adott volna a szétaprózódott ellenzéknek, hogy összezárjon a kormány ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!