2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

A kormány élére repítette a népakarat az ellenzéki vezetőt

Hír TV

2018. május 8., kedd 16:13, frissítve: kedd 17:00

Második körben miniszterelnöknek választotta az örmény parlament az ellenzék vezetőjét. Az előző kormányfő – a kaukázusi ország eddigi államfője – április végén mondott le, miután hetekig tartó tömegtüntetések voltak a hatalomátmentése ellen. Utódja, az ellenzéki Nikol Pasinján megígérte: nem lesznek politikai leszámolások.

Május elsején tartották az első szavazást, május 8-án, kedden megismételték. Amit a kormánypárti többség nem akart eredetileg megtenni, az végül megvalósult az utca nyomására: a 105 tagú nemzetgyűlésben 58-an támogatták az ellenzéki vezért, Nikol Pasinjánt.

Ő volt az egyetlen jelölt a kormányfő posztra, miután az április 17-i választások győztese, Szerzs Szargszján egy héttel beiktatása után lemondott. Az ellenzék tömegeket vitt az utcára ellene, mivel az államfői tisztséget 10 éven át betöltő politikus egy alkotmánymódosítással próbálta hatalmát átmenteni immár kormányfői tisztségben.

Az utcai tiltakozások vezére Nikol Pasinján volt, akit a népakarat néhány héten belül a kormány élére repített.

„Kedves képviselőtársaim! Köszönöm a szavazást, és a megbízatást. Egy dolgot szeretnék csak mondani: én az örmény népet, az örmény köztársaságot szolgálom. Köszönöm!” – mondta a megválasztott miniszterelnök.

Pasinjánt május elsején a lemondott kormányfőhöz hű többség nem szavazta még meg, de aznap este a népvezér polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett a kormány megbuktatására. Másnap reggel ez el is kezdődött: ellenzéki civilek néhány óra alatt megbénították a jereváni főutak, a vasúti és metróvonalak, valamint a repülőtéri bekötőút közlekedését, elszigetelték a kormányzati épületeket.

A parlament a második körben már nem mert az utca ellen tenni: ha a május 8-i voksolás is sikertelen lett volna, akkor a törvényhozást fel kellett volna oszlatni és új választást kellett volna kiírni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!