2018. október 16.,
kedd, Gál napja

A kommunisták is bekerültek az új cseh kormányba

Hír TV

2018. július 12., csütörtök 09:21, frissítve: csütörtök 11:00

A prágai parlament csütörtökre virradóra bizalmat szavazott Andrej Babis kabinetjének, amiben így a centrista ANO párt, valamint a szociáldemokraták mellett a kommunisták lettek a legfontosabb politikai erő. Csehországban kilenc hónapig tartott a kormányválság. Közben a milliárdosból lett Babis ellen eljárás folyik, egy kétmillió euró értékű uniós támogatással nem tud elszámolni.

Éjszakába nyúlóan tárgyaltak a prágai parlamentben Andrej Babis legújabb kormányalakítási tervéről. A milliárdosból lett politikus-kormányfő 9 hónapja nem tudta összeállítani azt a kabinetet, amit elfogadott volna a parlamenti többség. A legfrissebb tárgyalások után Babis centrista ANO pártja és a szociáldemokraták mellett a kommunisták is kormányzati szövetségre léptek - ez a jobboldali ellenzék szerint a cseh belpolitika alapvető irányváltását jelzi előre.

Nemcsak az elnök, de a miniszterelnök is felelős lesz azért, ha a kommunisták visszakerülnek a hatalomba és a Cseh Köztársaság élére - de ugyanígy mindenki, aki ezt a kormányt támogatja - jelentette ki a konzervatívok képviselője, Petr Fiala.

A miniszterelnök igyekezett mindenkit arról biztosítani, hogy Csehország továbbra is az európai értékek mentén politizál.

Az EU-ban a cseh érdekeket szeretnénk képviselni, az európai érdekeket pedig a világban - jelentette ki Andrej Babis.

Az oroszbarát és NATO-ellenes kommunistákkal együtt most 108 fős többsége van a koalíciónak a kétszázfős parlamentben. Az 1989 óta komoly szerephez nem jutó kommunista frakció szerint nekik is ugyanolyan joguk van a kormányzásra, mint bármelyik más parlamenti erőnek.

Van, aki azt mondja, hogy mi így akarunk hatalomra kerülni. Mindenkinek joga van részt venni az államigazgatásban. Felolvashatom az Alapvető Emberi Jogok Kartájának 21-es cikkelyét, ha akarja. Miért ne lehetne beleszólásunk az állam működésébe nekünk is? - mondta a párt vezetője, Vojtech Filip.

Andrej Babis októberi megválasztása óta azért nem tudott kormányt alakítani, mert egyik ellenzéki párt sem volt hajlandó csatlakozni hozzá. A politikus ellen uniós pénzek hűtlen kezelése miatt folyik eljárás, Babis egy tíz évvel ezelőtti, kétmillió eurós támogatással nem tud elszámolni.