2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954. 10:55

A keresztényeket is bünteti Trump

2017. január 29., vasárnap 17:32, frissítve: hétfő 08:13

Nemcsak a muszlimokat, hanem a keresztényeket is bünteti Donald Trump azzal, hogy hét muszlim többségű országból megtiltja a beutazást az Egyesült Államokba – a Magyar Iszlamista Közösség elnöke szerint. A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint jogi eljárások sora indulhat meg hamarosan az Egyesült Államokban.

Magyar állampolgársággal is rendelkező személy nem rekedt külföldi reptéren a beutazást tiltó új amerikai rendelet miatt – a magyar kormány tudomása szerint.

„Nekem nincs arra vonatkozóan információm, hogy magyar állampolgárt érintene, nyilván ha lesz ilyen, akkor majd tájékoztatást kérünk az Egyesült Államoktól, hogy mi történik, hiszen az állampolgáraink utazását kell hogy oltalmazzuk, és segítséget nyújtunk nekik. Olyan információm, hogy magyar állampolgárt érintene, nincs” – nyilatkozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A Magyar Iszlám Közösség elnöke elfogadhatatlannak nevezte az amerikai szigorítást.

„Minden államnak joga van megvédeni saját állampolgárait és a belbiztonságot. De azt, hogy egy népet, tehát mondjuk a jemenieket, irániakat megbélyegezni, hogy ott mindenki szélsőséges, vagy mindenki, minden egyes ember potenciális terrorista, nem lehet. Sok országban, például Szudánban élnek keresztények, nem muszlimok. És egy szudáni keresztény, csak azért, mert szudáni állampolgár, nem mehet be az Amerikai Egyesült Államokba. Ez felemás rendelkezés, ha Amerika annyira fél a terroristáktól, nem ez lenne a módja” – vélte a Magyar Iszlám Közösség elnöke, Bolek Zoltán.

A Hír TV-nek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő kizártnak tartja, hogy az amerikai rendelet mintájára európai államok is hasonló tilalmat vezessenek be.

„Az Európai Unió tagjainál szinte kizártnak tartom. A többieknél értékválasztás kérdése, ha olyan politikai erő fog hatalomra kerülni, amely preferálja, akkor előfordulhat. De azért látni kell, hogy nagyon komoly kárai vannak, amelyekről az elemzők írnak: a kutatásokat – és kiemelkedő kutatásokat is – végző értelmiségieket, kutatókat, akik Szíriából vagy Líbiából vagy bárhonnan jönnek, és az amerikai kutatólaboratóriumokban dolgoznak, nem olyan egyszerű pótolni” – nyilatkozta Tálas Péter.

Hozzátette: arra számít, hogy jogi eljárások sora indulhat az Egyesült Államokban a rendelet miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!