2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

A gyermekkereskedelem veszélye fenyeget Nepálban

2015. május 21., csütörtök 10:09, frissítve: csütörtök 10:43

Egyre több fiatalt veszélyeztet a gyermekkereskedelem a földrengés sújtotta Nepálban. Az embercsempészetnek a nők is ki vannak téve, sokukat ugyanis prostitúcióra kényszerítik a környező országokban. Nepálban továbbra is nehéz helyzetben vannak a túlélők, félmillióan váltak hajléktalanná.

A több mint 8500 halálos áldozatot követelő földrengésben rengeteg gyermek vesztette el szüleit. Nemzetközi szervezetek emiatt most a gyermekkereskedelem veszélyére hívják fel a figyelmet. A túlélők nagy része sátrakban él, miután minden ingóságuk és ingatlanuk megsemmisült.

– Félünk kiküldeni a gyerekeinket. Félünk, hogy elviszik őket és nem jönnek többet haza. Ők gyerekek és éhesek lehetnek, ha bárki megpróbál nekik enni adni, akkor nagyon könnyen maga mellé állíthatja és elviheti őket. Félünk ettől nagyon – mondta Szangita Srestha túlélő.

Csak Indiába évente 7000 nőt és gyermeket csempésznek át, Dél-Ázsiában pedig egyes becslések szerint több mint 150 ezer embert érint az embercsempészet. „Nepálban óriási probléma a gyermekkereskedelem és a mi félelmünk az, hogy egy ilyen jellegű katasztrófában a gyermekek még kitettebbek a csempészeknek, ezért is most a legfontosabb dolog a gyermekek védelme” – közölte Davinder Kumar, a Plan International média vezetője.

Az elrabolt nők többségét prostitúcióra kényszeríthetik, a UNICEF adatai szerint 200 ezer nepáli nő dolgozik indiai bordélyházakban. „Egy ilyen helyzetben a kockázatok is megnövekednek az országban. Még nincsenek bizonyítékaink vagy adataink, de jó mindig elővigyázatosnak lenni és megelőző intézkedéseket hozni, valamint a közösségek és a családok lehetőségeit növelni, hogy megvédjék a gyermekeiket” – véli Mokki Baya Mano, a World Vision International szóvivője.

Nepált április 25-én rázta meg egy 7,8-es erősségű földrengés, melynek következtében több ezren haltak meg és félmillióan váltak hajléktalanná. Az ENSZ becslései szerint több mint 3 millió embernek lesz vízre, ételre, gyógyszerre és sátrakra szüksége az elkövetkező három hónapban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!