2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A CIA-ig érnek a panamai pénzügyi trükkök szálai

2016. április 12., kedd 21:38, frissítve: kedd 21:39

Meghekkelhették a világméretű offshore-botrányban érintett ügyvédi iroda számítógépeit. A német sajtó szerint a panamai pénzügyi trükkök szálai a CIA-ig érnek. Brüsszel gyakrabban kérne adatokat a globális cégektől, hogy megelőzze az adóelkerülést.

Az Európai Bizottság becslése szerint évente 50-70 milliárd euróval rövidítik meg a tagállamok költségvetését a bevételeiket offshore-paradicsomokba, például Panamába menekítő cégek. „Azon multinacionális cégeknek, amelyek globálisan évente több mint 750 millió euró feletti árbevétellel rendelkeznek, ezentúl hét kulcsfontosságú területen kell magukról adatokat közzétenniük. Az intézkedés 6500 céget, a multinacionális cégek jelentette bevételek 90 százalékát érintik” – közölte Jonathan Hill pénzügyi biztos, aki szerint a szigorítás arra kényszeríti az érintett vállalkozásokat, hogy abban az országban adózzanak, ahol a nyereséget termelik.

Közben újra a Mossack Fonseca panamai főhadiszállásán vizsgálódtak a panamai hatóságok. Az ügyvédi iroda szerint számítógépeiket hackerek törték fel, és nem belső ember szivárogtatta ki az adatokat. „A panamai köztársaság nyomozást folytat ebben az ügyben. Nem mondhatunk semmi mást róla, mert hírzárlat van” – közölte a nyomozást vezető ügyész, Ricuarte Gonzalez. Eddig senkit sem gyanúsítottak meg a támadással és senki sem vállalta magára az akciót.

Az iratokban titkos CIA-akciókban érintett személyek is szerepelnek – ezt állítja a Panama-dokumentumokat elsőként közlő Süddeutsche Zeitung. A német lap szerint a Mossack Fonseca ügyfelei közé tartoztak olyan emberek, akik fedett akciókban dolgoztak az amerikai hírszerzésnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!