2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

A brexitről egyeztet hétfőn Theresa May és Donald Tusk Brüsszelben

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 19:05, frissítve: vasárnap 20:00

Hogy továbbhaladhassanak a tárgyalások, először meg kell állapodniuk a feleknek az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállításáról.

A brexit után se állítsák vissza a határellenőrzést Írország és Észak-Írország között – ez nemcsak a két ország, de az unió álláspontja is. Erről a Dublinba látogató Donald Tusk beszélt. Az Európai Tanács elnöke Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyalt.

„A határ kérdésében, ahogy már többször is elmondtam, a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha az Egyesült Királyság a vámunió és a közös piac része maradna. De miután a brit kormány ezt a lehetőséget kizárta, így hiteles, konkrét és működőképes megoldást kell kínálniuk, ami garantálja, hogy nem lesznek kemény határintézkedések” – fogalmazott Leo Varadkar.

Az Európai Unió decemberi csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy újabb szakaszába léphet-e tárgyalássorozat. Az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolata rendszerébe komoly beleszólása lesz Dublinnak. A továbblépésnek ugyanis feltétele, hogy döntsenek az Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében.

„Megegyeztünk ma, hogy mielőtt irányelveket fogalmazunk meg az átalakulás és a jövőbeli kapcsolat ügyében a vezetők felé, egyeztetni fogok az ír kormánnyal, hogy a brit ajánlat elégséges-e nekik. Hadd fogalmazzak világosan: ha a brit ajánlat elfogadhatatlan Írországnak, akkor az EU-nak is az” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Mivel a brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, egyelőre nem egyértelmű, hogyan lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását, ugyanis Írország és Észak-Írország határa lesz az Európai Unió és az Egyesült Királyság vámhatára. Hétfőn Brüsszelben tárgyal a brexitről a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!