2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

23 éves ügy végére került pont – minden szektatagot kivégeztek

Hír TV

2018. július 26., csütörtök 12:21, frissítve: csütörtök 13:01

Újabb hat volt szektatagon hajtották végre a halálos ítéletet Japánban – ezzel mindenkit kivégeztek az 1995-ös tokiói szaringáz-támadás halálra ítélt elkövetői közül – jelentette be a japán igazságügy-minisztérium. A tokiói metróban végrehajtott gáztámadásban 13-an haltak meg, a sérültek száma pedig meghaladta a 6 ezret. Japán, az Egyesült Államok mellett a másik olyan fejlett demokrácia, ahol még intézményes keretek között van a halálbüntetés – a japán kormány egyelőre nem is akar lemondani erről a büntetési módról.

Az 1995-ös tokiói gáztámadásért felelős szekta hat tagjának kivégzését jelentette be a japán igazságügyi minisztérium. Az AUM Shinrikyo nevű, világvégét hirdető, buddhista és hindu tanokon alapuló vallási közösség tagjai a 90-es években több bűncselekményt is elkövettek, de a legsúlyosabb kétségkívül a tokiói metró utasai ellen végrehajtott merénylet volt. A náci Németországban kifejlesztett idegméreg, a szaringáz miatt 13-an vesztették életüket, de több mint 6 ezer embert kellett még kórházba szállítani.

A szekta vezetőjét és 12 követőjét több mint 20 éve ítélték halálra. A halálsorra került csoport felénél, köztük a vezetőn július elején hajtották végre az ítéletet. A fejlett demokratikus országok közül mindössze az Egyesült Államokban és Japánban vannak intézményes keretei a halálbüntetésnek. Az egy szigorú, 9 pontos kritériumrendszer szerint szabhatják ki súlyos, életellenes bűncselekmények elkövetése esetén. Emberi jogi szervezetek többször tiltakoztak a halálraítéltek körülményei, valamint a gyakorlat ellen, hogy az elítéltek akár éveket is a halálsoron tölthetnek, mielőtt – a végrehajtás előtt mindössze néhány órával – közlik velük a kivégzés idejét.

A japán igazságügyi miniszter szerint azonban a halálbüntetés szükséges, és a szigetország kormánya nem is fontolgatja a beszüntetését.

„A többség véleménye az, hogy a legsúlyosabb bűnökért kivégzés jár. Az a tény, hogy még mindig elkövetnek ilyen bűntetteket, mint a gyilkosság vagy a rablógyilkosságok, úgy gondoljuk, hogy ezek miatt a szélsőségesen elítélendő bűnök miatt végre kell hajtani a halálbüntetést. Ezért nem hiszem, hogy jogos lenne eltörölni a halálbüntetést” – jelentette ki Kamikawa Yoko.

A szigetországban évente átlagosan 3-5 esetben hajtják végre az ítéletet, de 2008 óta nem volt annyi kivégzés egy évben, mint idén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!