2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

140 embert továbbra sem találnak

Hír TV

2018. február 7., szerda 08:46, frissítve: szerda 15:16

Egy megdőlt lakóházat próbálnak stabilizálni Tajvanon, a keddi földrengés után. Csak onnan 3 embert kellett kimenteni, de országszerte 150-nél is több embert hoztak ki a romok közül. Sok lakóról viszont nem tudják, hol volt a földrengés pillanatában. Velük együtt még több mint száz eltűntet tartanak nyilván.

A földrengés-sújtotta tartomány központjában most egy összedőlt szállodából kezdték el kihozni a túlélőket

– Csak én dolgoztam az éjszakai műszakban. Az emeleten is voltak emberek, nem tudom, velük mi történt. Én végig nyugodt maradtam. Nem tudtam, hogy ekkora a baj – mondta az egyik túlélő.

A földrengés pillanatát több biztonsági kamera is megörökítette.

Tajvan északi részén 40-50 ezren vannak áram és ivóvíz nélkül, az iskolák és közintézmények zárva tartanak. A mentést nehezíti, hogy utak és hidak is megrongálódtak. 800 embert helyeztek el átmeneti szállásokon, miután az otthonuk lakhatatlanná vált. A mentést a tajvani elnök-asszony a helyszínen nézte meg.

– A hadsereg fém állványzatot készít, amikkel meg lehet erősíteni a megdőlt épületeket. A munkagépek már tegnap óta a helyszínen vannak, versenyt futunk az idővel, hogy mindenkit biztonságban ki tudjunk hozni a romok közül. Az emberek megmentése a legfontosabb, minden más másodlagos most – mondta az elnök.

Tajvan 1950 óta független, de Kína nem ismeri el az ország függetlenségét, csak egy szakadár régiónak tartják. Tajvan egy törésvonalon fekszik, idén már több mint száz kisebb rengés volt, múlt vasárnap óta pedig folyamatos a földmozgás. Naponta több tucat utórengés van, a legerősebb ezek közül 6.4-es volt, ami máskor önmagában is nagynak számít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!