2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Zelenszkij nagy esélyese az ukrán elnökválasztásnak

Hír TV

2019. április 17., szerda 16:13

A legfrissebb felmérés szerint a politikusnak állt komikus-színész Volodimir Zelenszkij majdnem háromszor annyian támogatják, mint a hivatalban lévő államfőt, Petro Porosenkót.

72 százalék - ennyi a támogatottsága Volodimir Zelenszkijnek azok között, akik azt mondták, hogy részt vesznek az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.

Porosenko nem tudott fordítani

Úgy tűnik, hogy a szavazatok 25 százalékára esélyes Petro Porosenko nem tudta megfordítani a március 31-i első fordulóban kialakult helyzetet. Zelenszkij akkor 30, Porosenko 16 százalékot szerzett.

És hogy még egyértelműbb legyen Zelenszkij fölénye, Bartek, az oroszországi Krasznojarszk állatkertjének amuri tigrise már választott: A két hússal töltött doboz közül a Zelenszkij fotójával díszített szimpatikusabb volt számára, mint a Porosenkót ábrázoló.

Vezet a humorista

A komolyabb felmérések szerint is Ukrajna legtöbb megyéjében vezet a humorista, így a kijeviek többsége is Zelenszkij támogatójának számít.

"Petro Porosenkóban nagyot csalódtak az emberek. Nagy elvárások voltak az elnökségével kapcsolatban, de szinte semmi nem valósult meg. Voltak pozitív fejlemények, de az ukránok egyszerűen csalódottak és egyszerűen új arcot akarnak látni, és Zelenszkij egyszerűen a valami ellen szavazás arca" - magyarázta véleményét egy kijevi férfi. 

Porosenkó elmúlt évei a krízis jegyében teltek

Prosenkónak nem volt könnyű dolga a hamarosan lejáró elnöksége öt éve alatt. Mire 2014 nyarán államfő lett, a Krím félszigetet elcsatolta Oroszország, Ukrajna keleti részén pedig háború zajlik az oroszbarát erők és az ukrán hadsereg között. Reformokat és a közélet megtisztítását ígérte, de jelentősen csökkent a támogatottsága, amikor kiderült, hogy elnöksége idejére cégeit nem eladta, hanem egy karibi adóparadicsomba szervezte ki. Az önálló ukrán ortodox egyház létrehozása csak átmenetileg javította egyre csökkenő népszerűségét.

Vele szemben Zelenszkij teljesen újonc Ukrajna politikai életében, de nagyon ismert. Az egyik szappanoperában szerepe szerint államfő lett belőle.

Zelenszkij oldalán a média népszerűsége

Vidéken sokan nézik A nép szolgája tévésorozatot és azt gondolják, hogy ha Zelenszkij lesz az elnök, rendet tesz az országban. Egy szerepben hisznek és nem foglalkoznak azzal, hogy ez a jelölt milyen a való életben, mik a tervei, mit akar tenni, ha elnök lesz, ki állnak mögötte. Sajnos ez a helyzet – mondta egy másik kijevi.

Zelenszkij megpróbálja maradéktalanul kihasználni az ismertségében rejlő lehetőségeket, ezért Szluha Narodu vagyis A Nép Szolgája néven pártot is alapított. A felmérések szerint amennyiben most tartanák Ukrajnában a parlamenti választást, ez a párt szerezné meg a legtöbb szavazatot.

A választást a tervek szerint október 27-én tartják, a politikai erők viszont már most, az elnökválasztáskor elkezdték a felkészülést.