2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Zavargások törtek ki Új-Kaledóniában

Zavargások törtek ki Új-Kaledóniában. A függetlenségi népszavazás után gyújtogattak és köveket dobáltak az eredménnyel elégedetlen szavazók. Vasárnap nagy többséggel utasították el a szigetlakók a Franciaországtól való elszakadást. Emmanuel Macron francia elnök "a köztársaságba vetett bizalom jeleként" értékelte.

  •  Zavargások törtek ki Új-Kaledóniában

Továbbra is Franciaország része marad Új-Kaledónia. A hétvégén tartott népszavazáson a szigetlakók 56%-a mondott nemet a függetlenségre, ám ezzel még koránt sincs vége az indítványozásnak.

Még azok az emberek, akik nem tudtak szavazni, nem csak fiatalok, mindenki várta ezt a napot, hogy elmondhassák véleményüket.– mondta Caroline Marcharo, a Kanak és szocialista nemzeti felszabadító front tagja.

A szuverenitást a helyiek 44%-a támogatja, ami sokkal több, mint amire a népszavazás előtt számítottak. Ez a 2020-as és 2022-es referendumok során kiélezett versenyhez vezethet, így Emmanuel Macron francia elnök el is vesztheti a nikkelben gazdag Csendes-óceáni szigetet.

A következő öt évben nem kellene népszavazásokat és referendumokat tartani, nem kéne minden évben kampányolni, hisz a végeredmény mindig ugyanaz, még akkor is, ha több szavazót szereznek a függetlenségpártiak.– mondta Philippe Gomes az Összefogás Párt vezetője.

A sziget életét már a kolonizáció óta etnikai feszültség mételyezi. A helybélieket, a Kanak népcsoportba tartozókat súlyos szegregációs törvények korlátozzák, többségük szegénységben él, rengetegen kiesnek a gimnáziumból, magas a munkanélküliség és embertelenek a lakhatási körülmények.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!