2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

WHO: Világszerte 5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik

WHO

Világszerte 5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik az ellátórendszerből - derült ki az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az egészségügyi világnap alkalmából kedden Genfben közzétett jelentéséből.

  • WHO: Világszerte 5,9 millió szakképzett ápoló hiányzik

"Az ápolószemélyzet képezi minden egészségügyi rendszer gerincét. Most közülük sokan a frontvonalon harcolnak a Covid-19 ellen" - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az új típusú koronavírus járványára utalva.

A WHO európai irodája is méltatta az ápolószemélyzet erőfeszítéseit. "Nővérek, dajkák, és más egészségügyi dolgozók nélkül az egyes országok nem tudnák megnyerni a járványok elleni küzdelmet" - hangsúlyozta a koppenhágai székhelyű iroda az egészségügyi világnap alkalmából megjelent közleményében.

"A Covid-19 elleni küzdelmünk ismét megmutatta, mennyire nélkülözhetetlen az ápolószakma a társadalom és mindannyiunk számára" - hangoztatta Hans Kluge, a WHO európai igazgatója. "A rendkívüli helyzettel és a legnehezebb munkakörülményekkel dacolva a nővérek az európai térségben, de szerte az egész világon bátorsággal, együttérzéssel és szakértelemmel szembesültek a kihívásokkal" - mondta. "A legnagyobb köszönetet és tiszteletet érdemlik ezért" - tette hozzá Kluge, sürgetve a kormányokat, hogy fordítsanak több pénzt az ápolószemélyzet bővítésére, kiképzésére, illetve továbbképzésére.

Howard Catton, a Nővérek és Betegápolók Világszövetségének ügyvezető igazgatója arrra hívta fel a figyelmet, hogy az ápolószemélyzet hiánya emberéletekbe kerül. "A halálozási arányok ott a legmagasabbak, ahol kevés a nővér és az ápoló" - hangsúlyozta Catton. Hozzáfűzte: az egyes országoknak ezért komolyabban kellene venniük a szakmabeliek munkakörülményeinek és bérezésének javítását.

A WHO szerint globálisan 27,9 millió ember dolgozik ápolóként, de közülük csak 19,3 millióan rendelkeznek ehhez szakképesítéssel. Az ápolók 90 százaléka nő. A WHO jelentéséből kitűnik, hogy valamelyest csökkent 2016 és 2018 között globálisan az ápolószemélyzet hiánya.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!