2020. szeptember 26.,
szombat, Jusztina napja

Weber megváltoztatná az Európai Tanács döntéshozatali folyamatát

Hír TV

2019. május 16., csütörtök 17:04

Külpolitikai területen lenne szükség az Európai Tanács döntéshozatali szisztémájának megváltoztatására - nyilatkozta a Hír TV brüsszeli tudósítójának Manfred Weber néppárti csúcsjelölt. Az EU állam- és kormányfőinek döntési mechanizmusát a liberálisok változtatnák meg. Az eddigi egyhangú döntések helyett esetenként elég lenne a többségi döntéshozatal.

Magyarország egyedüliként februárban már miniszteri szinten megvétózta az Európai Unió és az Arab Liga közötti megállapodást, ugyanis abban utalás volt az ENSZ migrációs csomagjára. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta: Magyarország zéró toleranciát hirdetett a migrációval szemben, és egyetlen megállapodást sem támogat, amelyben hivatkoznak az ENSZ dokumentumra.

Az európai parlamenti választási kampányban újból előkerült a javaslatok megvétózásának témája. Az Európai Parlamentben elfogadott törvényekre ugyanis egyhangúan rá kell bólintania az Európai Tanácsnak is, amely az uniós tagállamok államfőit és miniszterelnökeit tömöríti. Ez sokszor megnehezíti a döntéseket, ugyanakkor biztosítja, hogy egy javaslatot minden tagállam elfogadjon.

Az európai liberális frakció vezetője, Guy Verhofstadt dobta fel bő egy héttel a választások előtt a témát azzal, hogy az egyhangú döntéseket bizonyos esetekben megváltoztathatnák többségi döntéshozatalra. A lépés azt jelentené, hogy nem kellene minden egyes tagállamnak egyetértenie egy törvénnyel, attól azt még bevezetnék.

A néppárti csúcsjelölt pedig egyetért ezzel. Véleménye szerint elsősorban külpolitikai területen lenne szükség az Európai Tanács döntéshozatali szisztémájának megváltoztatására - nyilatkozta a Hír TV brüsszeli tudósítójának. Hozzátette, az EU-nak egységes és gyors válaszokat kell adnia bizonyos esetekben.

A Hír TV-nek nyilatkozó nemzetközi jogász szerint fennáll a kockázata annak, hogy az Unió egy része nyomásgyakorlásra, önkényes korlátozások bevezetésére használhatja fel az új szabályt, amelyet főként a migráció, közös kül- és biztonságpolitika, adózás, környezetvédelem terén alkalmaznának. 

Az áthidaló záradékok tehát lehetővé tennék a bevándorláspártiak számára a migráció ösztönzését és létrejöhetne az összeurópai határvédelem a kontinensen, amivel viszont a tagállamok hatáskörét csorbítanák.

Hír TV