2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Washington szerint már csak néhány hét maradt az iráni atomalku megmentésére

Már csak néhány hét maradt az iráni atomalku megmentésére, ha Teherán a jelenlegi ütemben folytatja atomenergetikai tevékenységének bővítését - figyelmeztetett kedden Rob Malley amerikai tárgyaló arra az esetre, ha a diplomácia kudarcot vall.

  • Washington szerint már csak néhány hét maradt az iráni atomalku megmentésére

Az Egyesült Államok és Irán közötti közvetett egyeztetéseket, amelyek november végén öt hónapos szünet után újraindultak, legutóbb ismét elnapolták. Az amerikai CNN hírtévének adott interjújában Rob Malley azt mondta, reméli, hogy a megbeszélések viszonylag gyorsan újrakezdődnek.

Az Egyesült Államok hetek óta arra figyelmeztet, hogy hamarosan késő lesz tárgyalások útján feléleszteni a nemzetközi közösségnek az iszlám köztársasággal 2015-ben kötött Közös Átfogó Cselekvési Tervét (JCPOA), amelynek célja megakadályozni, hogy Irán atombombát fejlesszen ki.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy a tárgyalások késleltetése mellett folytatja az előrelépést az atompolitikai fronton. Washington azonban egyelőre nem hajlandó ultimátumot szabni.

"Nem fogok határidőt adni" - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden ismét egy sajtótájékoztatón.

Rob Malley pedig arra figyelmeztetett: a nem túl távoli jövőben arra jutnak majd, hogy lejárt a JCPOA hatálya, és egy teljesen más megállapodásról kell majd tárgyalni, válságos és eszkalálódó időszakon átjutva.

A CNN kérdésére, hogy mikor jön el ez a pillanat, hozzátette: ha "leállítják nukleáris fejlesztéseiket, van még egy kis időnk. Ha a jelenlegi ütemben folytatják, akkor már csak néhány hetünk van, nem sokkal több, mielőtt arra a következtetésre jutunk, hogy nem tudjuk feléleszteni a megállapodást."

Antony Blinken megismételte, hogy az amerikai kormány "aktívan" fontolgatja az "alternatívákat", ha a tárgyalások kudarcot vallanak.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a megállapodásból Donald Trump elnök alatt, aki azt gyengének és elégtelennek tartotta, és visszaállította a szankciókat Iránnal szemben, amely viszont fokozatosan felrúgta kötelezettségvállalásait.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök kijelentette, hogy kész visszatérni a megállapodáshoz, ha Teherán is visszaállítja a nukleáris korlátozásokat, a tárgyalások azonban a Washington által ismét feloldandó szankciók mértékén akadoznak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!