2019. november 14.,
csütörtök, Aliz napja

Washington nem meri megtámadni Teheránt

MTI

2019. május 22., szerda 18:14

Az Egyesült Államok és támogatói nem merik megtámadni Iránt annak "ellenálló szelleme" miatt - jelentette ki Golám-Ali Rasid, az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka.

"Az, hogy a bűnös Amerika és nyugati, illetve regionális támogatói nem intéznek támadást országunk ellen, a nép és ifjúsága ellenálló és áldozatkész szelleme miatt van" - fogalmazott a parancsnok.

Az iráni Forradalmi Gárda olyan elit hadtest, amelyet az 1979-es iszlám forradalom után hoztak létre az iráni síita teokratikus rendszer védelme érdekében. Jelenleg mintegy 125 ezer tagja van, légi és tengeri egységekkel is rendelkezik. Az alakulat része a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat, amely elsősorban az országon belül aktív, illetve az al-Kudsz brigád, amely a térség más országaiban - például Szíriában - nyújt katonai segítséget Teherán szövetségeseinek.

Az Irán és Egyesült Államok közötti helyzet pattanásig feszült azóta, hogy Washington további katonai erőket, köztük egy repülőgép-hordozót, B-52-es nehézbombázókat és Patriot rakétaelhárító rendszereket küldött a közel-keleti térségbe Teheránból érkező fenyegetésekre hivatkozva.

Heszámeddín Asena, Haszan Róháni iráni elnök egyik tanácsadója egy Mike Pompeo amerikai külügyminiszterhez intézett szerdai Twitter-bejegyzésében "szándékos provokációnak" nevezte a további amerikai katonai erők telepítését a térségbe.

Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter azonban kedden újságíróknak azt mondta: Washington nem akar háborút Iránnal. Erről az után beszélt, hogy Pompeóval és Joseph Dunforddal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével együtt tájékoztatta a kongresszus vezető politikusait az Irán körül kialakult feszültségről. A miniszter szerint az amerikai ellenlépések "nem a háborúról, hanem az elrettentésről szólnak".

Donald Trump amerikai elnök viszont vasárnap kemény hangú mikroblog-bejegyzést fogalmazott meg Teherán felé, miszerint "ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz". Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője viszont leszögezte: nem akar háborút az Egyesült Államokkal a két ország közötti növekvő feszültség ellenére.

 

MTI